Snowboardmakker getuigt over ongeval Bjorn (24): “We nemen nooit onnodige risico’s. Hij had énorm veel pech”

Bjorn Leblon en Yoeran tijdens één van hun skitrips.
rv Bjorn Leblon en Yoeran tijdens één van hun skitrips.
“Met Bjorn deelde ik mijn grootste passie. En nu ben ik hem kwijt. Zoiets wens ik niemand toe.” Bruggeling Yoeran Verbiest was op skitrip met Bjorn Leblon (24) toen het zondagmiddag in het Italiaanse Livigno grondig fout liep. Bjorn raakte vermist tijdens een afdaling: vermoedelijk viel hij net buiten de piste en veroorzaakte hij zo een kleine lawine. Zijn skimakker is kapot van verdriet.

“Nog één afdaling zouden we doen. Bjorn had wat last van zijn knie en was van plan het sowieso wat rustiger aan doen. De laatste keer dat ik achterom keek, gleed hij links achter me. Eenmaal beneden zag ik hem nergens meer.” Yoeran Verbiest herinnert zich nog goed wat er zondagmiddag even voor 16 uur gebeurde in het Italiaanse skigebied Livigno. De Bruggeling was er samen met Bjorn Leblon, een van zijn beste vrienden, één dag eerder aangekomen. Samen waren ze bezig aan een trektocht van twee maanden langs de Europese skigebieden. Zondagmiddag sloeg het noodlot echter keihard toe. Bjorn raakte bedolven onder een kleine lawine en overleed ter plaatse.

Bjorn Leblon.
rv Bjorn Leblon.

Reddingsactie

Volgens Yoeran namen ze geen onnodige risico’s. De vrienden zijn ervaren snowboarders en kennen de gevaren van de sneeuw. “We zouden nooit zomaar buiten de pistes gaan of domme risico’s nemen. Wat er ook gezegd wordt”, getuigt Yoeran, die zondagmiddag zelf alarm sloeg bij de reddingsdiensten. Aanvankelijk leek er geen reden tot paniek. “We hebben een laatste check-up gedaan van de pistes en hebben niemand gevonden”, stelden ze de Bruggeling gerust. Yoeran trok naar het appartement dat hij samen met Bjorn huurde, maar ook daar was de 24-jarige uit Blankenberge niet te zien. Op dat moment besloten de hulpdiensten om tot verdere actie over te gaan. 

Samen met Yoeran trokken ze naar de plaats waar hij Leblon het laatst had gezien. “Rond 23 uur hebben de reddingsdiensten Bjorn gevonden. Vlak bij de plaats die ik had aangeduid”, vertelt Yoeran. De twintiger had zich in een natuurlijke ‘halfpipe’ begeven en kwam daarbij wellicht ten val net buiten de piste. Door die val ontstonden trillingen, waardoor Bjorn een kleine lawine over zich kreeg. Hij was op slag dood. “Volgens de reddingsdiensten heeft hij enorm veel pech gehad”, zucht zijn skimakker. Mogelijk was zijn zichtbaarheid beperkt door damp in zijn kapotte skibril. De volgende dag zou Bjorn een nieuwe kopen.

Instructeur worden

Voor Yoeran Verbiest blijft het verlies van zijn vriend onwezenlijk. “Met Bjorn deelde ik mijn grootste passie. En nu ben ik hem kwijt …”, klinkt het. De vrienden leerden elkaar drie jaar geleden niet toevallig kennen op een skireis. Hun plan was om dit jaar een opleiding tot instructeur te volgen. Omdat hun inschrijving net te laat kwam, besloten ze een rondreis te maken langs skigebieden. 

De familie van Bjorn reisde maandag naar Italië en wenst liever niet te reageren. Bij de strandreddingsdienst van Blankenberge, waar Bjorn al vijf jaar jobstudent was, zijn ze geschokt door zijn overlijden. “Bjorn had zijn eigen stijl, maar was door iedereen graag gezien”, zegt hoofdredder Tom Cocle.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emile Van Riel

    RIP

  • Luc Scheepens

    Sterkte aan de nabestaanden.