Sinds jaren 80 niet meer gebeurd: Brugse kerkfabriek wil nieuwe kerk bouwen (en verkoopt daarvoor vier andere)

Locatie is al bekend: onbebouwd terrein in Abdijbekestraat

Op dit terrein in de Abdijbekestraat moet de nieuwe kerk komen.
Benny Proot Op dit terrein in de Abdijbekestraat moet de nieuwe kerk komen.
Leden van de kerkfabriek kondigen het nieuws aan.
Benny Proot Leden van de kerkfabriek kondigen het nieuws aan.
De Brugse Emmaüsparochie, actief in Sint-Michiels en Sint-Andries, wil vier kerken verkopen om een nieuwe te kunnen zetten in de Abdijbekestraat. Het plan is ongezien: het is al van de jaren 80 geleden dat er in Vlaanderen nog eens een totaal nieuwe kerk werd gebouwd. “De gemeenschap reageert enthousiast”, zegt priester Filip Vanbesien.

 “Het is net in een crisisperiode dat je moet investeren.” Pastoor Filip Vanbesien kwam pas anderhalf jaar geleden de Emmaüsparochie versterken. Hij blijft binnen een paar maanden als enige pastoor over voor een gebied van 33.000 inwoners met vijf kerken (vier van de kerkfabriek, één van de stad). “Het aantal kerkgangers loopt sterk terug in Vlaanderen. In onze parochie valt dat mee: we hebben een vaste kern van 600 mensen die wekelijks naar de kerk komen. Er vinden 150 uitvaarten plaats, dit jaar begeleiden we 160 communicanten en 175 vormelingen. Maar we moeten de vlucht vooruit nemen. Als we nu niet ingrijpen, dan bloedt onze gemeenschap dood.”

En dus broedt de Emmaüsparochie al een jaar lang op plannen om de vier kerken van het bisdom te verkopen. Het gaat concreet om de kerken van Sint-Baafs, Sint-Michiel, Sint-Godelieve en Sint-Willibrord. “We gaan de komende tijd op zoek naar potentiële kopers. Er moet nog een waardebepaling komen van de gebouwen. Het bisdom steunt de plannen zolang er een goede oplossing wordt gevonden voor die kerkgebouwen.”

En dan is er nog de beschermde kerk in Sint-Andries: pal in het midden van het kerkhof. Die is eigendom van de stad Brugge en ook daar zouden dan geen kerkelijke activiteiten meer plaatsvinden. “Ik vind het alvast zeer positief dat men zelf met een plan komt. Wat de stad Brugge zal doen met de Sint-Anna-en-Sint-Andrieskerk? Dat moet nog onderzocht worden, maar volgens mij zijn er onder meer mogelijkheden in de culturele sfeer”, zegt schepen van Erediensten Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Weinig referenties 

De Sint-Godelievekerk en de kerk van Sint-Willibrord bevinden zich pal naast een school en dus kijkt het kerkbestuur uit naar een mogelijke schoolinvulling. De kerken van Sint-Baafs en Sint-Michiel zouden voor projecten in aanmerking komen. “Met de verkoop van die vier kerken willen we een nieuwe kerk bouwen”, zegt Vanbesien. Het is van de jaren 80 van vorige eeuw geleden dat zoiets nog gebeurde in Vlaanderen. Toen werd de Sint-Godelievekerk in Roeselare gebouwd. Vorig jaar besliste de gemeente Etterbeek om een oude kerk af te breken en een nieuwe te zetten. Kostprijs: 1,3 miljoen euro. “Het zijn de weinige referenties die bestaan”, zegt de priester. “Maar we voelen dat deze beslissing gedragen wordt door de gemeenschap. Tijdens de homilie van zondag hebben de parochianen van de vijf kerken het nieuws vernomen.”

De nieuwe kerk wordt energieneutraal met de nieuwste verwarmingstechnieken en krijgt zonnepanelen op het dak. De kerk wordt ook modulair ingericht. “Dat wil zeggen dat je de kerk ook zal kunnen indelen in kleinere ruimtes”, zegt Filip Vanbesien. “Die nieuwe kerk kan bovendien voor een nieuwe dynamiek zorgen. Ik geloof sterk dat nieuwe parochianen zich aangesproken gaan voelen. En voor de huidige parochianen verandert er niet zoveel. De locatie ligt pal in het midden van de plekken waar zich nu de vijf kerken bevinden.”

Ambitieus

Dat is dan de Abdijbekestraat, waar naast de school Ravelijn nog een perceel ligt van het Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis van Brugge. Op ruim 6.000 vierkante meter zou een kerk komen met lokalen om te vergaderen. De eigenaars zien de toekomstplannen alvast zitten. “En daar kunnen we parking genoeg creëren, want dat is nu een groot probleem bij al die andere kerken. Het is een ambitieus plan, maar ik hoop dat we binnen vijf jaar de eerste mis op de nieuwe locatie kunnen houden.”

De Sint-Baafskerk.
Benny Proot De Sint-Baafskerk.
De Sint-Godelievekerk.
Benny Proot De Sint-Godelievekerk.
De kerk van Sint-Andries. Deze is eigendom van de stad.
Benny Proot De kerk van Sint-Andries. Deze is eigendom van de stad.
De Sint-Michielkerk.
Benny Proot De Sint-Michielkerk.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Maes

  En niets eens gehinderd door het feit dat er nog wat open ruimte wordt ingenomen!

 • Peter Jacobus

  Gebruik een tuinhuisje, meer moet dat niet meer zijn. Dat kerk gedoe kost ons handen vol geld.

 • Jos Boets

  Sinds jaren 80? Sint paulus kerk aalst is de bouw in 91 begonnen en in 94 voltooid.

 • Koenraad Verstraeten

  Een kerk 'renoveren', beste Pieter en Ronny?! Gezien de huidige reglementering en wetgeving inzake (ver-)bouwen kost het minder om een nieuwe te bouwen die meteen voldoet, in plaats van een oud kerkgebouw te willen transformeren naar de huidige normen. We spreken hier niet van en rijhuis, hé gasten!

 • Gerard ceulemans

  Gaan dat zelf betalen of moeten wij weer bij leggen. Alle kerken krijgen al geld genoeg ook van mensen die niet in die onzin geloven. De kerkfabriek is schat rijk.