Pmd-zak van parlementslid niet meegenomen wegens foute verpakking erin: “Maar sticker vertelt niet wat het is”

Annick Lambrecht wil verduidelijking wanneer iemands PMD zak niet meegenomen wordt
Benny Proot Annick Lambrecht wil verduidelijking wanneer iemands PMD zak niet meegenomen wordt
De pmd-zak van federaal parlementslid Annick Lambrecht (sp.a) bleef afgelopen week liggen en kreeg een sticker opgekleefd. “Er zit een foute verpakking in, maar ik weet niet wat”, zegt ze.

Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt, nu ook Annick Lambrecht. De ophaaldienst weigerde afgelopen week haar blauwe pmd-zak mee te nemen. De zak kreeg een sticker met daarop de boodschap dat er een foute verpakking in steekt. “In het kader van het milieu is het uiteraard belangrijk dat iedereen goed sorteert en daarbij niet ontmoedigd wordt. Je mag niet gestraft worden voor de minste fout. Ik vind dat mensen beter begeleid en gestimuleerd moeten worden.”

Volgens Lambrecht doet iedereen zijn best: “We kopen met zijn allen speciale zakken en leveren dus een financiële inspanning voor ons milieu. Wat de blauwe zakken betreft: er zijn zoveel uitzonderingen dat niet iedereen de regels begrijpt. Bovendien is de ophaling maar eens om de twee weken. Dat betekent dat je de achtergelaten zak weer twee weken moet binnenhalen. Geen sinecure.”

De politica pleit voor meer uitleg. Een sticker vindt ze geen goed idee. “Als je al ziet dat je de rode sticker moet afscheuren, kom je op een blauwe sticker terecht met een massa informatie over wat er wel in mag. Er staat weer geen extra uitleg bij. Dit is geen goede dienstverlening, zorgt voor ergernis en leidt niet tot beter sorteren. Het is zeker niet de schuld van de moedige huisvuilophalers, wel van het management dat veel te ingewikkelde systemen bedenkt.” Lambrecht pleit voor een begeleidend kaartje in de brievenbus waarop met een kruisje aangeduid wordt wat er foutief in de zak zit. “Zo kan het gokken stoppen.”

Lambrecht zal de stad Brugge vragen om de afvalintercommunale IVBO te verzoeken om met kleine kaartjes te werken.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mathieu Vandelook

  Lekker nuttig dat voorstel, woon zelf in een appartementsblok waar elke week 20 vuilniszakken buiten staan. Hoe weten ze van wie welke zak is?

 • Sidonie Meul

  Die mannen hebben X-RAY ogen die kijken door die zak en zien zo wat er niet in mag zitten. Ik volg à la lettre op wat er in de brochure sta en spoel alles nog eens netjes uit met heet water en dettol, en elke week ' een rode sticker', heb nu die dettol eens gelaten, weer een rode sticker, ben met die zak naar het stadhuis geweest en gevraagd wat er verkeerd inzit : 'niets verkeerd' , we gaan het eens onderzoeken madammeke.

 • Eddy De Vuyst

  Ik heb hetzelfde voor, in mijn pmd zakken zitten een paar drankzaken van wijn, het is nu al een maand dat hier een sticker wordt gezet, volgende vrijdag zal ik de ophaler hierover aanspreken. Anders zal ik met de grote baas eens even bellen en vragen of ik ergens iets verkeerd doe. Als ik zo drie kannisters van 3 liter in mijn pmd zak doe weegt dat zeker geen kilo's, tenandere kan men lege kansters van melk of eender wat meegeven.

 • Claude Sanders

  Bij ons wordt de rode sticker geplaatst ter hoogte van het voorwerp dat niet in de PMD zak aanwezig mag zijn. Dan kan de bewoner zien wat er fout in de zak zit.Natuurlijk de vraag zal altijd gesteld: "van WIE is de foute inhoud ?"

 • camiel huughe

  Elke inwoner wordt na de vele jaren verondersteld te weten wat al of niet in de blauwe zak hoort en niet hoort. Dus ook een gemeenteraadslid !