Overal culinair geweld, ook in de ring

KOOKEET STEVENT AF OP RECORDAANTAL BEZOEKERS

In het midden van het festivalterrein staat een boksring: chefs gaan de strijd aan in het maken van gerechten.
Benny Proot In het midden van het festivalterrein staat een boksring: chefs gaan de strijd aan in het maken van gerechten.
Het zonnetje, de topgerechten en de sfeer hebben duizenden mensen naar Kookeet gelokt. Zowel zaterdag als zondag werden bezoekersaantallen overtroffen. Niet alleen de gerechten, ook de boksring viel in de smaak.

Meer konden de organisatoren van Brugge Plus zich niet wensen: prachtig weer, lekker eten en drinken, pakken amusement (tot in de boksring toe) en een bijzonder gezellige sfeer. Het culinaire festival Kookeet is ook dit jaar weer het topevenement van het najaar en uniek in zijn soort. Zo uniek dat zelfs de weergoden jaar na jaar mild zijn voor het festival. "Hout vasthouden, maar dit jaar was er nog niet één onverwachte tegenslag," zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "Alles valt in zijn plooi. Iedereen is vol lof en dat hebben we graag." Niet in het minst gastchef Piet Huysentruyt.

Piet maakt een jonge fan gelukkig met een handtekening.
Benny Proot Piet maakt een jonge fan gelukkig met een handtekening.

Klasse

De chef van Likoké was bijna niet achter de potten te vinden. Integendeel, hij nam vooral plaats voor zijn verkoopstand om selfies te nemen en handtekeningen uit te delen. "Dit is het mooiste culinaire festival dat ik ooit heb gezien", zegt Huysentruyt. "Kookeet straalt klasse uit. De gerechtjes zijn van hoog niveau. Met alle respect voor festivals waar hamburgers en ander fastfood aangeboden worden, dit is niet te vergelijken. Hier ga je als bezoeker gewoon in sterrenrestaurants eten. Je proeft van het allerbeste dat Brugge te bieden heeft, en dat aan een redelijke prijs. En Brugge is niet voor niks een bijzondere regio als het over kokkerellen gaat. Alleen al op zaterdag gingen er 1.230 gerechten over de toonbank. Op zondag was dat nog meer."

Dominique Persoone vierde gisteren zijn 49ste verjaardag.
Benny Proot Dominique Persoone vierde gisteren zijn 49ste verjaardag.

Verjaardag

Voor de chefs is het natuurlijk drie dagen lang hard werken. Zelfs voor topchocolatier Dominique Persoone, die gisteren zijn 49ste verjaardag vierde op het festival. "Volgend jaar wordt voor mij dan wel heel speciaal", knipoogt hij. "Maar het is toch hard werken. Maar ik steek met plezier de handen uit de mouwen om het hele team te ondersteunen." Zijn medewerkers waren voor één keer gekleed als politieagenten. Zijn gerechtje is ongetwijfeld visueel het beste wat Kookeet te bieden heeft. Ook de boksring, een nieuw element op Kookeet, viel in de smaak bij het publiek. Zo duelleerde onder meer Henk Van Audenhove van Sans Cravate in de ring. Om het snelst eiwit opkloppen of het best een tomate-crevette klaarmaken, het waren maar enkele opdrachten waar de topchefs afgelopen weekend mee aan de slag moesten.

Benny Proot

Voldoening

Heel veel chefs zijn er al zeven jaar bij. Zij kunnen vergelijken. "Hier mag je gewoon niet ontbreken", zegt Erik Ameloot van Den Gouden Karpel op de Vismarkt. "Kookeet is een geweldig festival, waar je als chef toch veel voldoening uit haalt. Iedereen probeert het beste van zichzelf te geven en dat sterrenniveau te benaderen. Dat trekt het niveau elk jaar opnieuw omhoog." Daar zijn de foodbloggers het overigens over eens: je kan je op Kookeet niet bedrogen voelen. Zelfs de Oekraïense televisie kwam een reportage draaien. "Nieuwe klanten halen we niet uit dit festival", zegt tweesterrenchef Filip Claeys eerlijk. "Maar je wil er gewoon deel van uitmaken. Het is fijn om te zien wat je collega's ervan hebben gemaakt. En je ziet ook elk jaar mensen die jaarlijks jouw gerechtje willen proeven. Dat maakt het hier zo leuk."

Vandaag nog tot 21 uur

Wie nog wil proeven van de topgerechtjes van Piet Huysentruyt en de 31 deelnemende Brugse chefs, kan dat vandaag nog steeds tussen 11 en 21 uur. De organisatie zal vanavond hoogstwaarschijnlijk opnieuw de kaap van de 100.000 bezoekers ronden.