Onderzoek naar kinderopvang met te weinig begeleiders

BABY GARDEN MAG VANDAAG WEL OPENEN ONDER VOORWAARDEN

Kinderopvang Baby Garden langs de Koning Albert I-laan. 
Foto Proot Kinderopvang Baby Garden langs de Koning Albert I-laan. 
Kind en Gezin onderzoekt de werkomstandigheden in kinderopvang Baby Garden in Sint-Michiels. Dat gebeurde na klachten van ouders. "Bij een onverwachte inspectie bleken onvoldoende kinderbegeleiders aanwezig om een goede en veilige werking te garanderen", zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. Voorlopig mag de crèche - onder voorwaarden - wel openblijven.

Het waren de ouders zelf die de afgelopen weken meermaals aan de alarmbel trokken. "Voor ons was dat het signaal om tot actie over te gaan", vertelt Leen Du Bois van Kind en Gezin. Baby Garden, die langs de Koning Albert I-laan in Sint-Michiels kinderen van 0 tot 3 jaar opvangt, kreeg woensdagmiddag meteen een inspectieteam over de vloer. Concreet controleerden de inspecteurs of er voldoende begeleiders aanwezig waren om de goede werking te kunnen garanderen. Vanaf negen kinderen moeten er minstens twee kinderbegeleiders aanwezig zijn. In de crèche vingen ze vaak veel meer kinderen op zonder in extra begeleiding te voorzien. "De controle heeft de klachten van de ouders bevestigd", zegt Du Bois. "We nemen de zaak ernstig en geven prioriteit aan het onderzoek." Het lijkt er sterk op dat de volledige werking van de crèche nu zal doorgelicht worden. "Daar kunnen we momenteel niks over zeggen. Morgen (vandaag, red.) zitten we opnieuw samen. Al onze controles gebeuren onverwacht", klinkt het. Er wordt voorlopig niet uitgegaan van andere misdrijven. De zaakvoerders van de kinderopvang beloven een oplossing uit te werken.

Hulp voor ouders

"Dat heeft onze beslissing in de hand gewerkt om voorlopig geen sluiting op te leggen", zegt Du Bois. "Er zijn beloftes gebeurd dat er vanaf morgen (vandaag, red.) wél voldoende kinderbegeleiders aanwezig zullen zijn." Wel trokken heel wat ouders al hun conclusies en zochten ze een andere oplossing voor de opvang van hun kind. Gisteren waren nog amper kinderen te bespeuren in Baby Garden. Onder de ouders ontstond meteen een golf van sympathie. Zo werd aan elkaar aangeboden op bepaalde dagen in de bres te springen. Ook diverse crèches uit de buurt lieten al verstaan te willen helpen. "Wie toch nog opvang zoekt, kan terecht bij het Lokaal Loket Kinderopvang Brugge. Dat zal helpen een oplossing te zoeken", verduidelijkt Leen Du Bois. Lokaal Loket Kinderopvang Brugge is te bereiken op 050/47.55.14 of via mail: loket@kinderopvangbrugge.be.