Ondernemer koopt Heilige-Familiekerk: buurt hoopt op voedselmarkt

Charmante kerk stond al tijdje te koop

De Heilige-Familiekerk in ‘t Bilkske is verkocht.
Benny Proot De Heilige-Familiekerk in ‘t Bilkske is verkocht.
Stefaan Vangheluwe, medezaakvoerder van kledingzaak Lilola in Brugge, heeft de ontwijde Heilige-Familiekerk gekocht. “We willen er iets bruisend van maken.”

De Heilige-Familiekerk dateert uit 1904 en is dus eigenlijk een vrij jonge kerk. Het gebouw in 't Bilkske heeft een bewoonbare oppervlakte van 250 vierkante meter. Begin 2015 zag de toenmalige bisschop van Brugge Jozef De Kesel geen toekomst meer voor de parochie Heilige Familie. Toen werd het kerkgebouw ook aan de eredienst onttrokken. Eind 2015 leverde de stad Brugge een stedenbouwkundig attest af. Daarin staat te lezen dat de kerk kan dienen als woning of kantoor. Er mogen sociaal-culturele activiteiten en zelfs sportactiviteiten plaatsvinden. Winkels en andere initiatieven die een grote impact hebben op de mobiliteit zijn er niet toegelaten. Omdat het gebouw op de erfgoedinventaris terug te vinden is, mag er nauwelijks verbouwd worden.

Dat maakte een verkoop niet makkelijk. Bij een instelprijs van 440.000 euro bood zich geen enkele kandidaat-koper aan. Die is intussen wel gevonden. Ondernemer Stefaan Vangheluwe, die samen met zijn echtgenote Nele kledingzaak Lilola in de Langestraat runt, heeft het gebouw gekocht. Voor hoeveel is niet bekend. 

Stefaan Vangheluwe en Nele Verstraete van Lilola in de Langestraat.
Foto Benny Proot Stefaan Vangheluwe en Nele Verstraete van Lilola in de Langestraat.

Outletverkoop

Vangheluwe wil de kerk een nieuwe toekomst geven. “Het gebouw heeft karakter en de ligging van het pand in het centrum van Brugge, dicht bij onze zaak Lilola, is ideaal”, zegt de veertiger. Lilola hield er al een outletverkoop, maar over de exacte toekomst van de kerk blijft de nieuwe eigenaar vaag.  “We zijn volop bezig met de plannen, maar daar willen we eerst zelf helemaal uit zijn. Daarna trekken we ermee naar de stad Brugge. We willen er iets bruisend van maken. We werken aan een nieuwe drive voor onze stad en onze straat.” In de kerk is er ruimte voor zo'n 400 mensen. 

In de omgeving wordt alvast gehoopt op een publiekstrekkende functie, zoals een voedselmarkt. In Gent is op die manier ook een kerk omgebouwd. Maar ook voor evenementen of congressen zou het gebouw kunnen dienen. De eigenaar houdt de lippen evenwel stijf op elkaar en zal de stad Brugge moeten meetrekken in zijn verhaal. 

KerkMarkt

Wie er al eens een kijkje wil nemen kan van 6 tot en met 12 december langslopen in de KerkMarkt. Juwelier Peter Quijo, Lilola, Javana, De Munt Interior, Pol Depla Chocolatier, restaurant De Visscherie en Hoet Optiek zullen er een week lang hun waar aanbieden aan de bezoekers. Er is ook een food-, champagne- en oesterbar. De KerkMarkt is op donderdag 6 en vrijdag 7 december open van 16 tot 22 uur, op zaterdag 8 en zondag 9 december van 14 tot 20 uur.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pieter smit

    Wist ik niks van, had het ook wel willen kopen, voor die prijs heb je amper een simpel rijhuis in het Brugse!