Nieuw Brugge aan stationsbuurt

BOUW 95 FLATS EN 154 STUDENTENKAMERS START DEZE WEEK

Op deze simulaties is te zien dat het grote complex een blikvanger in de stationsomgeving wordt.
Kos Op deze simulaties is te zien dat het grote complex een blikvanger in de stationsomgeving wordt.
De stationsbuurt in Brugge krijgt er tegen september 2016 een grote blikvanger bij. Het project Nieuw Brugge omvat 95 appartementen, 154 studentenkamers en 136 ondergrondse parkeerplaatsen. "We blazen een vrij verlaten site nieuw leven in", zegt Stijn Voet van Vastgoed Dewaele.

Bij de vernieuwing van het station realiseerde Groep GL, samen met Interbuild en Vastgoed Dewaele, al een complex van 118 flats in het zogenaamde Groen Brugge. Die appartementen bevinden zich dichterbij het stationsgebouw, in de buurt van het Etap Hotel en de MediaMarkt. De tweede fase van het woonproject kan nu starten en kreeg de benaming Nieuw Brugge. Morgen woensdag wordt de symbolische eerste steen gelegd.


"Omdat het eerste project zo vlot ging, kunnen we deze week starten met de bouw van twee panden met in totaal 95 flats. Er komt ook een vleugel met 154 studentenkamers, bovenop de ondergrondse parking voor 136 wagens. De verlaten site blazen we nieuw leven in, met ook extra kantoorruimte voor de NMBS. Die ambtenaren zitten nu in containers te werken, maar krijgen dus moderne kantoren ter beschikking", zegt Patrick Stas van Groep GL. De toegang naar het nieuwe gebouw zal gebeuren via de Hendrik Brugmansstraat. "Mensen stellen zich misschien eerst wat vragen over de ligging van deze appartementsblokken, zo dicht bij de sporen", vult Stijn Voet van Vastgoed Dewaele aan. "Toch merken we in de praktijk geen problemen met geluidshinder. Integendeel, kopers vinden het net gemakkelijk om op wandelafstand van het centrum te kunnen wonen. Bovendien hebben ze hier bijna geen wagen nodig, omdat ze overal met het openbaar vervoer naartoe kunnen reizen. Dat maakt deze locatie erg gegeerd."

Kos

Gezinnen en voetballers

De nieuwbouwappartementen van het eerder gerealiseerde Groen Brugge gingen alvast heel vlot van de hand. Er wonen nu gezinnen met jonge kinderen, twee internationale voetballers, oudere koppels en pendelaars. Guido De Raedt en Georgette De Vriese kochten drie jaar geleden hun appartement in het andere gebouw. "We wonen op de derde verdieping, zien hier veel beweging en horen niks van de treinen. Voor mij is het wel leuk om hier te wonen, want ik heb jarenlang zelf voor de NMBS gewerkt", vertelt Guido De Raedt.

Bijna verzadigd

De stad Brugge steunt het nieuwe project volop. Het past namelijk in de verdere ontwikkeling van de stationsbuurt, waar je kan wonen en studenten terecht kunnen.


"Dit is ook een erg betaalbaar project", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). "Het is een ideale locatie voor studentenkoten, want je zit vlakbij de hogescholen Vives en Howest. Als alles goed verkoopt, volgt nog een derde project, al is daar de invulling nog niet van bekend. We verwachten daar geen extra studentenkoten meer, want die markt lijkt stilaan verzadigd."


Van het nieuw te bouwen project is intussen al meer dan 20 procent van de appartementen verkocht. Ook voor de studentenkamers is nu al interesse. Ze moeten klaar zijn tegen het schooljaar 2016-2017.


De verkoopprijs start voor een studio vanaf 135.000 euro en voor een flat 165.000 euro.