Man krijgt 10 jaar cel voor doodslaan van 7 weken zwangere vriendin

Rechter gaat niet in op vraag van nabestaanden voor assisenproces

Benjamin J. herinnert zich naar eigen zeggen niet dat hij slachtoffer Jocelyne Ingabire doodsloeg.
SDVO Benjamin J. herinnert zich naar eigen zeggen niet dat hij slachtoffer Jocelyne Ingabire doodsloeg.
Een 33-jarige man uit Zeebrugge heeft 10 jaar cel gekregen voor het doodslaan van zijn zwangere vriendin. De rechtbank oordeelde dat Benjamin J. (33) niet de bedoeling had om Jocelyne Ingabire (33) te doden. De nabestaanden vroegen tevergeefs om een proces voor het hof van assisen. “We zullen nu bekijken of we in beroep gaan.”

Benjamin J. beweert al 20 maanden lang dat hij zich niets meer herinnert van wat er die avond op 26 mei 2017 gebeurde in zijn appartement langs de Noordhinderstraat in Zeebrugge. Volgens de nabestaanden is dat ongeloofwaardig en probeert hij zo om aan een zware straf te ontsnappen. Wegens het gebrek aan voldoende aanwijzingen dat Benjamin J. effectief de bedoeling had om zijn vriendin Jocelyne Ingabire (33) om het leven te brengen, kwalificeerde het parket de feiten niettemin als opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Het gevolg was een proces voor de correctionele rechtbank en niet voor assisen. 

De nabestaanden wilden alsnog een assisenproces voor doodslag  uit de brand slepen, maar daar ging de rechtbank maandagochtend niet op in. De rechter veroordeelde Benjamin J. tot de maximumstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg: 10 jaar gevangenis.De feiten zijn dan ook niet licht.

Ambulance niet gebeld

Die avond had de man net als zijn vriendin een hele dag lang zwaar gedronken. “Ik herinner me dan ook helemaal niet wat er allemaal gebeurd is”, blijft de man beweren. Volgens de buren kregen de twee het rond 22 uur met elkaar aan de stok. Tijdens een hoogoplopende ruzie kreeg Ingabire zware slagen op haar hoofd en de rest van haar lichaam.  “De volgende morgen om 6 uur werd de beklaagde wakker”, sprak de procureur vorige maand. “Zijn vriendin lag met haar gezicht naar hem toe en ademde vreemd. Ze had over haar hele lichaam blauwe plekken. Toen hij haar niet wakker kreeg, nam de man een foto en stuurde die naar een oude kennis. Zij zei dat hij meteen de dokter moest bellen.”

 J. belde pas anderhalf uur later zijn huisdokter. Een ziekenwagen verwittigde hij niet. De dokter kwam uiteindelijk pas in de namiddag langs. Volgens de arts werd hem nooit verteld dat het slachtoffer in een levensbedreigende situatie verkeerde. Liefst zes uur lang zat Benjamin J. in het appartement terwijl zijn vriendin mogelijk al dood in bed lag. “Hij dronk zelfs een fles wijn. Compleet onbegrijpelijk.” Ingabire werd nog overgebracht naar het AZ Sint-Jan, maar werd daar kort nadien dood  verklaard. 

Mogelijk beroep

Het slachtoffer was op het moment van haar overlijden zeven weken zwanger. Benjamin J. beweerde dat hij daar niet van op de hoogte was. “Ik zag een toekomst met Jocelyne en wilde echt een kindje. Ik heb nooit de bedoeling gehad om haar te doden”, vertelde de man. Zijn vriendin was van Rwandese afkomst en zag haar ouders op 10-jarige leeftijd vermoord worden. Ze werd uiteindelijk opgevoed door haar tante. Die tante reageerde tijdens de debatten bijzonder emotioneel. De rechtbank kende de vrouw en de andere nabestaanden in totaal 30.000 euro schadevergoeding toe. “Het is voor haar en de andere nabestaanden een opluchting dat ze deze zaak kunnen afsluiten”, reageert advocate Nadia Lorenzetti. “Volgens ons was dit een dossier dat absoluut in het hof van assisen thuishoorde. We zullen het vonnis bestuderen en daarna beslissen of we beroep aantekenen.”

Slachtoffer Jocelyne Ingabire.
SDVO Slachtoffer Jocelyne Ingabire.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  De moordenaars krijgen met den dag minder straf in Belgie.

 • Ingrid Charlier

  Dat is natuurlijk het gemakkelijkste excuus : "ik herinner mij niks".

 • mike dobbels

  Belgisch gerecht, een kluchtje... tot je ermee te maken krijgt.

 • Linda Wellekens

  Weeral véél te weinig .... Wat scheelt er toch met de rechters in België ?

 • Tom Verwerft

  Levenslange opsluiting.