Maithili (12) even terug van kankerbehandeling in Mexico: "20 uur geslapen om fit naar school te kunnen"

Overdonderend welkom op eerste schooldag

Maithili (midden) krijgt tijdens haar eerste les een warm welkom van al haar nieuwe klasgenootjes.
Benny Proot Maithili (midden) krijgt tijdens haar eerste les een warm welkom van al haar nieuwe klasgenootjes.
Maithili (12) heeft gisteren een overdonderend welkom gekregen op haar eerste schooldag. Het meisje was nog maar pas terug uit Mexico, waar ze wordt behandeld tegen een hersenstamtumor. "Ze heeft zondag 20 uur geslapen om toch maar fit naar school te kunnen", zeggen haar ouders.

Tot afgelopen weekend was Maithili Vanhille nog in Mexico samen met haar mama Stefanie, waar het meisje een behandeling krijgt tegen een agressieve hersenstamtumor. De resultaten zijn voorlopig bemoedigend. De behandeling kon gefinancierd worden dankzij de vele giften van mensen die het meisje een kans willen geven. Nauwelijks een dag na de landing in Zaventem stond Maithili gisteren al voor de schoolpoort van het Land- en Tuinbouwinstituut (LTI) in Oedelem, waar ze een algemene richting in het TSO-onderwijs volgt. "Welkom, Maithili", hadden de nieuwe klasgenoten van het meisje uit Assebroek voorbereid. Ze schreven allemaal hun naam op een kaartje en gaven een applaus om het meisje welkom te heten.


Haar klastitularis leerkracht Marijke Van Mullem zal Maithili de komende weken zo goed mogelijk begeleiden. "Ze heeft geluk, want de klastitularis is een echte moederfiguur", vertelt directrice Sofie Van Hulle. "Maithili heeft sinds 1 september al wat lesmateriaal ontvangen via de computer. Zo kon ze tijdens haar verblijf in Mexico al wat kennis opdoen. Omdat haar fijne motoriek nog niet helemaal op punt staat, zal ze de lessen met een laptop volgen." Veel tijd om zich aan te passen aan de nieuwe school en de omgeving was er gisteren niet. Maithili volgde meteen de les aardrijkskunde bij mevrouw Huyghe. "Ik ben echt blij dat ik op school ben", glimlacht het meisje. "Ik kon niet wachten om te komen, al was ik toch een beetje zenuwachtig. Ik popel om iedereen wat beter te leren kennen."

Maithili komt aan op school met haar papa Sam, mama Stefanie en grote broer Moroni, die op dezelfde school les volgt.
Benny Proot Maithili komt aan op school met haar papa Sam, mama Stefanie en grote broer Moroni, die op dezelfde school les volgt.

Vastbesloten

Haar ouders Sam Vanhille en Stefanie Rotsaert glimmen van trots. Iets meer dan een jaar geleden kregen ze het slechte nieuws. Toen waren de vooruitzichten bijzonder slecht. Nu is er weer hoop. "Maithili heeft zondag 20 uur geslapen om toch maar fit naar school te kunnen gaan. Zo vastbesloten was ze om te komen", vertelt mama Stefanie. "Toen we in Mexico waren, hebben we voortdurend contact gehouden met de school. Telkens ze een mailtje kreeg, was ze blij om iets voor school te kunnen doen."


Het wordt toch een beetje afwachten hoe het dappere meisje de eerste schooldagen verteert. "Ze heeft een gsm bij die ze in noodgevallen altijd mag gebruiken", vertelt mama Stefanie. "Ook haar broer Moroni zit hier op school, al is het niet de bedoeling dat hij voortdurend zorgt voor zijn kleine zus. Maithili heeft trouwens zelf aangedrongen om meteen volledige dagen naar school te komen. We moeten dus even afwachten hoe ze op die lange dagen reageert."

Apart lokaaltje om te eten

De school heeft zelf ook maatregelen genomen. Zo zal Maithili de eerste dagen 's middags in een apart, rustig lokaaltje kunnen eten. "We willen haar wat sparen van de vele prikkels en het lawaai in de eetzaal", zegt directeur Sofie Van Hulle. "Verder staat onze leerlingenbegeleidster altijd klaar om te helpen. Ook haar klasgenoten zijn bezorgd en zullen waar nodig bijspringen. Het belangrijkste is dat Maithili zich goed in haar vel voelt."


Echt lang zal Maithili echter niet van haar schoolse leven kunnen genieten. Op 6 november wordt de familie immers opnieuw in Mexico verwacht voor een check-up. Dan wordt ook duidelijk of de tumor verder onder controle kan worden gehouden. "Veel hangt af van de vooruitgang die geboekt wordt", klinkt het toch nog altijd ongerust bij de ouders. "Elke zes weken moeten we in principe terug naar Mexico. De afspraak begin november en midden december staat al vast. Verder durven we voorlopig niet kijken."