Maak je eigen Bourgogne des Flandres

INTERACTIEVE STADSBROUWERIJ ZWAAIT DEUREN OPEN VOOR PUBLIEK

Uiteraard is er ook een shop waar je naar hartelust Bourgogne des Flandres kan inslaan.
Benny Proot Uiteraard is er ook een shop waar je naar hartelust Bourgogne des Flandres kan inslaan.
Sinds gisteren heeft Brugge er een nieuwe publieksattractie bij. In een volledig gerestaureerd pand aan de Kartuizerinnenstraat heeft de stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres de deuren geopend. Je kan er van dichtbij en interactief het volledige brouwproces volgen, een gesprekje hebben met de meesterbrouwer en uiteindelijk zelf je eigen versie van Bourgogne des Flandres maken.

Met de stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres is Brugge nog meer dan voorheen een bierstad. Sinds november wordt het speciaalbier Bourgogne des Flandres al opnieuw deels in de Brugse binnenstad gebrouwen. En nu kunnen ook alle Bruggelingen en toeristen er het brouwproces van dichtbij gade slaan.


Bourgogne des Flandres werd sinds 1909 in Brugge gebrouwen door de familie Van Houtryve in brouwerij Den Os aan de Raamstraat. In 1957 sloot die brouwerij, maar het bier werd op andere locaties verder gebrouwen. Later kwam het biermerk terecht bij brouwer John Martin NV. De huidige grote baas Anthony Martin besliste om na bijna 60 jaar opnieuw Bourgogne des Flanders in het Brugse centrum te brouwen.

De nieuwe stadsbrouwerij bevindt zich in een pand in de Kartuizerinnestraat.
Benny Proot De nieuwe stadsbrouwerij bevindt zich in een pand in de Kartuizerinnestraat.

Slaapkamer

Het vroegere OCMW-pand aan de Kartuizerinnenstraat 6 werd daarvoor in 1,5 jaar tijd van onder tot boven volledig gerenoveerd. "Hier wordt de pure Bourgogne des Flandres gebrouwen, zo'n 5.000 hectoliter per jaar. Dat bruin bier van hoge gisting wordt dan half en half gemengd met lambiek van Timmersmans tot een perfecte blend", vertelt Anthony Martin.


Het wonderlijk proces van het bier brouwen kan men voortaan tijdens een interactief bezoek aan de stadsbrouwerij volledig volgen. Het begint in de slaapkamer van de eerste brouwer en eindigt op zolder waar huidig meesterbrouwer Thomas Vandelanotte uit Brugge alle geheimen van het brouwen onthult. Blikvanger is zeker het wandelen op een glazen vloer boven de brouwvaten.

Meesterbrouwer Thomas Vandelanotte geeft uitleg bij het hele brouwproces.
Benny Proot Meesterbrouwer Thomas Vandelanotte geeft uitleg bij het hele brouwproces.

Speelelementen

"We zijn de enige plaats in België en zelfs Europa waar je het vergistingproces zo kan zien. Alles is zeer interactief en gericht op de hele familie. Ook kinderen zijn welkom in de brouwerij en er zijn speelelementen voor hen. Een bezoek eindigt met een lekkere 'tasting' waar je zelf je eigen versie van Bourgogne des Flandres kan blenden", zegt Anthony Martin.


Er is onder andere ook een 'virtuele tapkraan' en een interactieve ruimte waar men foto op een bieretiket kan maken. Verder heeft het complex ook een restaurant en een terras met een prachtig zicht op de reien.


Brouwerij Bourgogne des Flandres is van dinsdag tot en met zondag open van 10 tot 18 uur. Volwassen betalen 10 euro voor een bezoek, inclusief één Bourgogne des Flandres. Tieners tussen 15 en 18 jaar betalen ook 10 euro maar krijgen een frisdrank. Kinderen tussen 10 en 14 jaar betalen 5 euro (zonder consumptie). Onder de 10 jaar is het gratis.

Een rondleiding begint in de slaapkamer van de allereerste brouwer.
Benny Proot Een rondleiding begint in de slaapkamer van de allereerste brouwer.
Vanuit de brouwerij heb je een prachtig zicht op het Belfort.
Benny Proot Vanuit de brouwerij heb je een prachtig zicht op het Belfort.
Benny Proot