Lustenhouwer heeft nu eigen museum

SALON VAN BRUGSE RADIOSTATION VBRO WORDT PERMANENTE EXPOSITIE

Frederic Thomas, Rudy Meyns die het museum bouwde, Marina Lapouter en Kevin Rombaux, alias de Mugge van Brugge, in het museum.
Foto Proot Frederic Thomas, Rudy Meyns die het museum bouwde, Marina Lapouter en Kevin Rombaux, alias de Mugge van Brugge, in het museum.
Als ultiem eerbetoon aan de Brugse conferencier en zanger Willy Lustenhouwer is in het salon van het Brugse radiostation VBRO een museum geopend. De ruimte staat vol met attributen uit zijn shows. Er hangen foto's en er speelt muziek. "Het is heel knap gedaan", vindt ook zijn dochter Marina Lapouter.

Willy Lustenhouwer, geboren als Willy Lapouter in 1920, groeit op in Sint-Andries. Als 15-jarige komt hij al in contact met de Brugse muzikant Xavier Geerolf, die Willy doet proeven van notenleer, banjo en xylofoon. Geerolf neemt het Brugse talent mee in zijn orkest en al snel ontpopt Lustenhouwer zich als conferencier, die de nummers aan elkaar praat. Hij wordt pas ontzettend populair in 1952 als hij toetreedt tot het gezelschap dat wekelijks het programma 'Lachen is gezond' brengt op Radio Kortrijk. In 1955 neemt hij de plaat 'Zie j' van Brugge' of 'Zet je vanachter' op. Brugs wordt zijn taal. Verscheidene grammofoonplaten worden met goud en platina bekroond. Lustenhouwer was ook de eerste Vlaming die optrad voor de Franse televisie. Hij wordt een vast gezicht op de Vlaamse tv. In de jaren zeventig focust de Brugse entertainer zich op onemanshows. In totaal zou Willy, die in 1994 overlijdt, tien conferences maken.

Attributen

Zo'n twee jaar geleden overhandigde Willy's dochter Marina Lapouter veel materiaal aan het Brugs radiostation VBRO in Huis ter Beurze. Daar richtte Rudy Meyns een Lustenhouwer-salon in. "De meeste van de attributen, zoals snorren en strikjes, maar ook muziekinstrumenten en videofragmenten heb ik uit zijn oorspronkelijk bureau gehaald", vertelt Marina. "Het is subliem dat er nog zo vaak aan Willy Lustenhouwer wordt gedacht. Niet door de stad jammer genoeg, maar wel door de mensen van de Brugse radio. Ik vind het ook knap gedaan. Het maakt me heel dankbaar."

Tony Corsari

In het salon staan kijkkasten vol foto's en spullen die Willy Lustenhouwer gebruikte in zijn onemanshows. Op een aantal foto's staat hij naast sterren als Adamo en Gilbert Bécaud. Op videobeelden is Lustenhouwer te zien aan de zijde van Tony Corsari en uit een oude radio spelen interviews met de Brugse legende. "We hebben er ons werk van gemaakt, maar Willy was dan ook een uitzonderlijk artiest", zegt Rudy Meyns. "Hij was niet alleen een Brugse rasartiest, maar had bekendheid over heel Vlaanderen en zelfs in het buitenland. Ik ben blij dat we dit voor een stuk kunnen tonen in deze ruimte, die we zo vaak mogelijk toegankelijk zullen maken voor het publiek."

Zaalshows

Uit de rijke geschiedenis van liedjes en sketches putte ook komiek Kevin Rombaux, alias de Mugge van Brugge, zijn inspiratie voor een derde reeks zaalshows in de Stadsschouwburg op 12 en 13 november, telkens om 20 uur. Op zondag 13 november is er ook een namiddagvoorstelling om 15 uur. Tickets kosten 21 euro en zijn verkrijgbaar bij de Stadsschouwburg (050/44.30.60).