Lappersfortbos blijft groen

MEDE DOOR BEZETTERS BREIDT INDUSTRIEZONE NIET MEER UIT

Het Lappersfortbos blijft natuurdomein.
Foto Proot Het Lappersfortbos blijft natuurdomein.
De bezetters van het Lappersfortbos in de jaren 2000 mogen een pluim op hun hoed steken: de resterende 13,5 hectare blijft bos. Industriezone Ten Briele breidt niet meer uit. "Het is mede dankzij de bezetting van toen dat we dit bos gered hebben", zegt toenmalig activist Luc Vanneste. Er komt een park voor de inwoners.

Het Lappersfortbos was jarenlang nationaal nieuws door de bezetting van activisten in 2002 en 2003 en later ook in 2008 en 2009. De aanleiding van die bezetting van vijftien jaar geleden was de mogelijke kap van het bos voor meer industrie in de zone Ten Briele. De 13,5 hectare groendomein werd in 2008 door de Vlaamse overheid en de stad Brugge aangekocht. Een natuurlijk bos ontwikkelde zich in de zone voor bedrijven, doordat het terrein niet gebruikt werd.


Nu is er definitieve zekerheid voor het behoud van het stukje groen in Sint-Michiels. De gemeenteraad moet over twee weken nog haar goedkeuring geven, al worden daar geen problemen rond verwacht. Er kwamen ook geen noemenswaardige bezwaren tegen het behoud van het stuk Lappersfortbos. "Dit is een dossier dat mee de geschiedenis van Brugge heeft gekleurd", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Het allerbelangrijkste dat we nu hebben vastgelegd, is dat het bos blijft zoals het is. Sinds 2008 is het Agentschap Natuur en Bos hier de beheerder. Een boswachter staat in voor het onderhoud. De spoorwegbedding is een van de trekpleisters van deze locatie."

Sportsite

Hoewel er oorspronkelijk dus plannen waren om de industriezone Ten Briele nog verder uit te breiden richting bos, is dat voorstel voorgoed verleden tijd. "Wat we hier willen, is een groen park waar de inwoners van Sint-Michiels kunnen van genieten. Dit ontbrak nog in deze deelgemeente. Op termijn willen we graag de terreinen van de NMBS, die achter het bos liggen, aankopen om er een avontuurlijke sportsite van te maken. Er is immers nog nood aan voetbal-, hockey- en andere sportterreinen in Brugge. Dan zouden we er een volledig park kunnen van maken. Maar dat is voorlopig nog een droom."


De fabriekspanden van Verhelst, die naast het bos in de Vaartdijkstraat liggen, gaan op termijn tegen de vlakte. Daar kunnen 120 nieuwe appartementen komen langs het kanaal Brugge-Gent. Ook seniorenwoningen behoren daar tot de mogelijkheden.


De vroegere actievoerders, waaronder het toenmalige Groene Gordel Front, zien de plannen positief tegemoet. Luc Vanneste, nu de dragende kracht achter de Lappersfort Society, is blij dat de bezetting toch iets heeft uitgehaald. "Niet alleen voor het Lappersfortbos zelf, maar voor heel veel andere zonevreemde bossen in Vlaanderen is dit echt belangrijk geweest. Het heeft veel ogen geopend."