Lambrecht wijkt bij Brugge Plus

TOEKOMST VAN CULTUUR-VZW ONZEKER, MAAND VOOR TRIËNNALE

De boomhutten in het Begijnhof. "De Triënnale wordt een succes", maakt Landuyt zich sterk.
Proot De boomhutten in het Begijnhof. "De Triënnale wordt een succes", maakt Landuyt zich sterk.
De malaise bij de cultuur-vzw Brugge Plus kent een dieptepunt, nu ook schepen Annick Lambrecht (sp.a) een stap opzij zet als voorzitter. Die functie legt ze, nauwelijks een paar maanden na haar aanstellng, terug in handen van burgemeester Renaat Landuyt. "Het wantrouwen moet nu hersteld worden", beseft Landuyt.

Er komt een doorlichting van de werking van Brugge Plus én burgemeester Renaat Landuyt is opnieuw voorzitter van de cultuur-vzw. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen na de bewogen gemeenteraad van dinsdagavond over het gevoelige thema, dat na het ontslag van directeur Filip Strobbe een politiek item werd. Opmerkelijk is dat N-VA op die manier haar slag thuis haalt. De oppositiepartij had immers om het ontslag van Lambrecht gevraagd, omdat de schepen niet bekwaam zou zijn om de vzw te leiden. Een emotionele Annick Lambrecht liet tijdens de raad, met een krop in de keel, weten dat ze een stap opzij zou zetten.


"Ik heb me graag ingezet voor Brugge Plus als voorzitter. Maar als ik de rust kan doen terugkeren door het voorzitterschap te laten schieten, dan wil ik dat doen." Voor een goed begrip: Lambrecht blijft in de raad van bestuur van Brugge Plus, en behoudt haar functie ook als schepen van de stad.


Annick Lambrecht was pas een paar maanden geleden tot voorzitter benoemd, in navolging van burgemeester Landuyt. Ze leidde de vergaderingen van de raad van bestuur, die alles in gereedheid brengt voor de Triënnale voor hedendaagse kunst, die op 24 mei van start gaat.

Benny Proot

Ongeregeldheden

"Het is voor het eerst in drie jaar dat de meerderheid een suggestie van de oppositie ter harte neemt. Dat is opmerkelijk en het toont aan dat er ongeregeldheden zijn gebeurd", reageert Paul Desender (N-VA). Ook Charlotte Storme (Groen) ging hard door op de gemeenteraad. Zij is niet onverdeeld gelukkig met de positiewissel binnen de raad van bestuur. "Wie zegt dat wij Renaat Landuyt als voorzitter van Brugge Plus willen? Er is veel onvrede en die is veroorzaakt door de burgemeester zelf."


De vraag blijft nu: wat moet er gebeuren met Brugge Plus? De organisator van evenementen als de Triënnale, Kookeet en het Lichtfeest, ligt op apegapen. Volgens 'kersvers' voorzitter Renaat Landuyt moet nu vooral het wantrouwen hersteld worden. "Het wordt een moeilijke maand, want in mei (de 20ste, red.) start met de Triënnale het belangrijkste evenement waar Brugge Plus ook voor geëngageerd is. Er start ook een zoektocht naar een nieuwe directeur. De problemen die het personeel gesignaleerd heeft in zijn open brief, zijn ons bekend. Maar geloof me: de Triënnale wordt een succes, mede dankzij de grote inspanningen van Brugge Plus."