Laatste verkeerslichten N31 verdwijnen

TUNNEL ONDER N31 KLAAR TEGEN 20 OKTOBER

Binnenkort opent de tunnel die het centrum verbindt met de N31 richting E40.
Benny Proot Binnenkort opent de tunnel die het centrum verbindt met de N31 richting E40.
Ruim een jaar na de start van de werken aan het kruispunt van de N31 Expresweg met de Bevrijdingslaan, opent binnenkort de tunnel die het centrum verbindt met de N31 richting E40. Het hele complex moet tegen midden 2018 klaar zijn. "Van grote hinder is nooit sprake geweest", zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte in september 2016 de werken voor de aanleg van het nieuwe op- en afrittencomplex op het kruispunt N31 Expresweg met de Bevrijdingslaan. Hiermee verdwijnt het laatste kruispunt op de N31 Expresweg tussen de E40/E403 en de A11. Terwijl het verkeer de afgelopen maanden met verkeerslichten geregeld moest worden, komt daar op vrijdag 20 oktober verandering in. Dan opent de nieuwe tunnel die de Bevrijdingslaan met de N31 richting E40 en E403 verbindt. De verkeerslichten, ter hoogte van het kruispunt N31 met de Bevrijdingslaan, verdwijnen dan. "Een historisch moment", weet burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Het kruispunt is het enige waar je nog voor verkeerslichten kan staan wachten. Al de andere knooppunten zijn al aangepakt. Dit is dus het laatste grote werk, op de doortocht verderop in Lissewege na. Wie de N31 Expresweg nodig heeft, zal dus nergens nog verkeerslichten tegenkomen."

De werken zijn bijna afgerond.
Benny Proot De werken zijn bijna afgerond.

Nauwelijks hinder

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer zijn ze vooral blij dat de werken het voorbije jaar nauwelijks verkeershinder hebben veroorzaakt. "De verkeerslichten waren de bestuurders eigenlijk al gewoon", zegt Eveline Vandecaetsbeek. "Het was alleen wat aanpassen door het verleggen van een aantal wegen. Grote hinder is er nooit geweest, al waren er soms wat files om Brugge te verlaten. Maar dat viel al bij al wel mee. Het verkeer dat vanuit het centrum van Brugge richting Zeebrugge moet, kan sinds een paar maanden zonder problemen doorrijden. Straks is dat dus ook het geval voor het verkeer dat richting binnenland wil. Zij zullen door een tunnelkoker onder de N31 op diezelfde N31 geraken."


Daarna start de aanleg van de brug die het verkeer vanuit Zeebrugge tot in het centrum van Brugge moet brengen. Dit werk kost net geen 10 miljoen euro. Tel dat bij de overige werken langs de N31 en je komt aan een niet onaardig totaal van 66 miljoen euro.

Betere verkeerssituatie

"De Expresweg is in 1972 aangelegd en twintig jaar later was er al sprake van om alle verkeerslichten weg te werken. Het is dus een werk van lange adem om dit te realiseren, maar wel de moeite waard", vindt burgemeester Renaat Landuyt.


"Reken daarbij de nieuwe snelweg A11 en je merkt dat de verkeerssituatie hier en in het noorden van Brugge gevoelig verbeterd is."