Komen ijssculpturen deze winter terug?

ORGANISATOR WIL NA JAAR AFWEZIGHEID TERUG NAAR STATIONSPLEIN

Organisator Francis Vandendorpe op een eerdere editie van het ijssculpturenfestival.
Foto Benny Proot Organisator Francis Vandendorpe op een eerdere editie van het ijssculpturenfestival.
Keren de Brugse ijssculpturen deze winter, na een jaartje afwezigheid, terug naar het stationsplein? De kans zit erin, want organisator en Bruggeling Francis Vandendorpe voert gesprekken om de terugkeer af te ronden. "We bekijken elk voorstel rationeel", houdt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) de boot nog wat af.

De commotie van vorig jaar ligt nog vers in het geheugen. Door de werken aan de voorzijde van het station kon het ijssculpturenfestival in 2016 niet plaatsvinden in Brugge. De organisatie moest uitwijken naar Hasselt, waar de sculpturen opgenomen werden in Hasselt Winterland. Dat werd geen groot succes. De 150.000 bezoekers die in Brugge gehaald werden, kon de organisatie in Hasselt niet lokken. Dit jaar keren de sculpturen dus niet terug naar de hoofdstad van Limburg, maar wil de Brugse organisator graag terug naar Brugge. "In Brugge ligt de heimat en hebben we altijd goed gewerkt. De combinatie met het spoor is van essentieel belang. We koppelen er graag een dagticket van de NMBS aan. Tegelijk versterken we op die manier de kerstmarkt in de Brugse binnenstad. Ik keer dus graag terug naar het stationsplein", zegt organisator Francis Vandendorpe.

Werken

Helemaal zeker is de comeback van het ijssculpturenfestival nog niet. Volgens Vandendorpe moet nog uitgeklaard worden of de locatie, het stationsplein, nog altijd geschikt is voor het festival. "Er zijn tal van werken ondergronds geweest. We bekijken momenteel met de NMBS en de stad of we op dezelfde plaats kunnen staan. Een andere locatie in Brugge is overigens geen optie. Als het niet lukt om er dit jaar te staan, dan slaan we een jaartje over. We verlenen dit jaar nog onze medewerking aan gelijkaardige festivals in Duitsland, dus er is nog werk genoeg."

"Nog geen beslissing"

De stad Brugge is op de hoogte van de vraag van de organisator van het ijssculpturenfestival om terug te keren, maar een beslissing heeft burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) nog niet genomen.


"Het succes van de Brugse kerstmarkt hangt niet af van de ijssculpturen. Dat hebben we vorig jaar nog gemerkt. Toen was de kerstperiode, de eerste in jaren zonder ijssculpturen, één van de meest succesvolle ooit. We bekijken de aanvraag van de organisator, zoals elke aanvraag voor evenemenen, rationeel. Een beslissing nemen we binnenkort." Overigens legde de stad Brugge de overeenkomst met de organisatoren van de kerstmarkt nog twee jaar vast. "Ze hebben beloofd om de beleving nog groter te maken en daar gaan we graag in mee. De kerstmarkt is belangrijk voor Brugge, omdat ook veel Engelsen de oversteek maken."