Kerstshopping begint op sinterklaasdag

VOORTAAN 10 AUTOVRIJE KOOPDAGEN TIJDENS EINDEJAAR

De shoppingdagen tijdens eindejaar brengen steevast een massa volk op de been.
Archieffoto Proot De shoppingdagen tijdens eindejaar brengen steevast een massa volk op de been.
Tien autovrije Brugse shoppingdagen in de eindejaarsperiode moeten zo'n 100.000 bezoekers met de bus naar het centrum krijgen. Er wordt massaal ingezet op de randparkings. "Minstens om het kwartier kan je de bus op tot in het centrum", belooft Suzy Costers van De Lijn. Het eerste shoppingweekend vindt al op 6 en 7 december plaats.

De jongste jaren was het in de periode rond kerst en Nieuwjaar vaak lang aanschuiven op de invalswegen naar Brugge. Bestuurders die eindelijk uit de file raakten, stelden dan vast dat er nauwelijks een parkeerplaatsje vrij was. Vorig jaar verliep dat alvast een stuk beter, dankzij meer verkeersvrije weekends, meer bussen en extra randparking. Dat succesrecept wordt voor dit jaar zelfs uitgebreid. Schepen van Mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a) en Suzy Costers, directeur van De Lijn West-Vlaanderen zetten samen de maatregelen op een rij:

1. 10 autovrije dagen

"Vorig jaar begonnen we halfweg december met onze verkeersvrije shoppingweekends, maar dat passen we nu aan. We merkten dat mensen eigenlijk al van begin december op zoek gaan naar kerstcadeaus. Daarom start het eerste shoppingweekend op 6 en 7 december. We nemen er dit jaar ook vrijdag 2 januari bij, de eerste dag van de solden. Dat brengt het totale aantal verkeersvrije dagen op 10 in plaats van 8. Vorig jaar lokte elke shoppingdag 10.000 extra reizigers voor De Lijn. Dat kunnen er dit jaar dus in totaal 100.000 worden. Die periode is enorm belangrijk voor Brugge."

2. Bussen om kwartier

"Er worden meer gratis bussen ingelegd, telkens tussen 12.30 en 19 uur, om een vlotte bediening van de verkeersvrije binnenstad te garanderen. De bussen mogen niet in de verkeersvrije straten rijden, maar zetten de bezoekers af aan 't Zand. Op de drukste randparkings is er een bus om de vijf à tien minuten, aan Steenbrugge moet je maximaal een kwartier wachten op een speciale 'shoppingbus'."

3. Randparking aan Vives

"Net als vorig jaar kan er ook geparkeerd worden aan hogeschool Vives. Daar zijn er 450 plaatsen. De politie leidt de bezoekers die van de N31 komen via twee mobiele tekstkarren richting de randparking, die nog vrije plaatsen heeft. Die informatie is echt up-to-date. Vorig jaar werkte dat wonderwel. Zo kon het verkeer op bepaalde momenten niet door in de Koning Albert I-laan, waardoor de randparkings veel beter benut raakten."

4. Steenbrugge

"De stad Brugge zet al haar randparkings in, in totaal goed voor duizend parkeerplaatsen. De parking Steenbrugge, op andere dagen nauwelijks in gebruik, doet het tijdens de eindejaarsperiode wel goed. Verder hebben we ook nog plaatsen aan Jan Breydel, Boogschutterslaan, Bevrijdingslaan, Magdalenastraat, Coiseaukaai en Vives."

5. 846 fietsrekken

"De stad haalt de mobiele fietsrekken uit tijdens de shoppingdagen. In totaal 846 plaatsen moeten vooral soelaas brengen voor de Bruggelingen. Zo komen er 372 plaatsen op de Burg, 300 in het Koning Albert I-park, 120 op 't Zand en ook enkele plaatsen in de Steenstraat en Mariastraat."

6. Tv-spot

"Een tv-spot op de regionale zender moet de bezoeker meer duidelijkheid verschaffen. De Bruggeling zelf wordt dan weer geïnformeerd via de BruggeINspraak van half november."