Kasteeldomein Male krijgt luxehotel

TELG VAN FAMILIE DEPREZ WIL ZEVEN SUITES IN LANDHUIS

Het kasteel van Male.
Foto Benny Proot Het kasteel van Male.
Het landhuis in het kasteeldomein van Male verandert in een kleinschalig hotel met zeven luxueuze suites. Het gaat om een project van Valentine Deprez, telg van de familie die de eeuwenoude burcht enkele jaren geleden aankocht. De opening is voor eind 2019.

De familie Deprez, die het domein in 2011 van de zusters van de Sint-Trudoabdij kocht, is een van de meest vermogende van ons land. Hein Deprez is de sterke man achter Greenyard, een van de grootste Europese groepen voor groenteverwerking. De familie kocht niet alleen het kasteel van Male, maar ook het kasteel van Belsele bij Sint-Niklaas, een site die dateert van 1236. Daar woont Hein Deprez vandaag nog met zijn gezin. Zijn dochter Valentine woont in het kasteeldomein van Male.

Rijke geschiedenis

"We stonden in 2011 al een paar jaar met de zusters van Sint-Trudo in contact", zegt Valentine Deprez. "De site was voor de oudere zusters stilaan te groot geworden. We hebben hen leren kennen als warme mensen en kregen de kans om het grafelijke slot van Male meermaals te bezoeken. Stilaan raakten we in de ban van de rijke geschiedenis van de site. Het slot kende zijn glorietijd in de 14de eeuw, als residentie van Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen en geboorteplaats van diens dochter, Margaretha van Male. Ook later bleef het kasteel een belangrijke rol spelen op lokaal niveau."

Opfrisbeurt

Na de aankoop in 2011 bleven de zusters nog een hele tijd in het slot wonen. "We kochten het domein van het slot van Male aan met een duidelijke visie: de site op een duurzame manier bewaren, ontwikkelen en zijn rijke geschiedenis delen", aldus Valentine Deprez.


Het eerste plan is nu om in het landhuis tegen eind 2019 een kleinschalig hotel met zeven luxueuze kamers te openen. Die plannen zijn het meest concreet. Investeringsmaatschappij Omorphia Invest heeft daarvoor bij de stad een aanvraag ingediend. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) is er geen bestemmingswijziging nodig. "Er wordt niks bijgebouwd, er is enkel sprake van opfrissingswerken", zegt Demon.


"Het eigendom is gelegen in een bosgebied, maar het ruimtelijk uitvoeringsplan laat toe om in bestaande gebouwen toeristisch recreatieve voorzieningen en horeca in te richten. Onze dienst werd wel al gecontacteerd rond herbestemmingsplannen voor het kasteel. Die zijn eveneens vastgelegd in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Dat maakt in de bestaande gebouwen wonen, socioculturele en toeristisch-recreatieve voorzieningen mogelijk, maar ook horeca, kantoor- en diensten."


De plannen liggen ter inzage in het Huis van de Bruggeling.