Iedereen wil plekje in Magdalenakerk

STUDENTEN KU LEUVEN VOLOP BEZIG MET ONTWERP VOOR INTERIEUR

De Magdalenakerk vandaag.
Benny Proot De Magdalenakerk vandaag.
Een koffiebar, een cultuurcentrum of zelfs een repetitiekot: al 22 geïnteresseerden willen een plekje in de Brugse Magdalenakerk. Twintig studenten interieur zijn alvast begonnen met ontwerpen. De kerk blijft beschikbaar voor doopsels en huwelijken.

Wat gebeurt er in de toekomst met de vele kerken in Brugge? Bij de vzw YOT, die sinds 2002 activiteiten organiseert in de centraal gelegen Magdalenakerk, denken ze volop na over de herbestemming. Sinds eind 2014 worden er geen zondagsvieringen meer gehouden. De kerk is niet aan eredienst onttrokken, maar biedt in de toekomst wel mogelijkheden. "Er zijn liefst 22 verenigingen geïnteresseerd om deze ruimte te gebruiken", zegt coördinator Koen Dekorte. "Die verenigingen hebben we samengezet met studenten interieurarchitectuur aan de KU Leuven. Veel van die jongeren hadden de kerk nog nooit eerder gezien. We hebben hen een wit blad gegeven. Zij mochten de kerk opnieuw inrichten, op basis van de vragen van de verenigingen of particulieren die hier iets willen doen. Ze hebben hier zelfs een nachtje gelogeerd."


Het viel de studenten op dat er veel verschillende vragen zijn. Onder meer cultuurhuis De Werf wil de kerk gebruiken, net als een koffiehuis en jongeren die er met hun band willen repeteren. "Zo is er een vraag van een koffiebar om hier te kunnen openen. Wij zeggen niet meteen 'neen', maar willen wel de ceremoniële functie van de kerk behouden. Dat betekent dat er in de toekomst nog plaats moet blijven voor bijvoorbeeld een doopsel of huwelijk", zegt Dekorte. Eén van de studenten tekende specifieke en kleurrijke verlichting uit. Er werd ook nagedacht over een muur in het midden van de kerk. "Maar dat willen we niet. Het moet een ontmoetingsplaats voor mensen blijven, zoals dat eigenlijk al altijd zo is geweest."

Een ontwerp van een van de studenten van de KU Leuven.
Bart Huysentruyt Een ontwerp van een van de studenten van de KU Leuven.

Ontwerpen bundelen

Een professioneel bureau bundelt momenteel alle voorstellen van de studenten tot één ontwerp. Dat ontwerp vormt dan de basis voor de herinrichting van de kerk, die nu stap voor stap zal gebeuren. "Binnen een jaar of drie willen we de kerk effectief restaureren. Dan kunnen we ook echte ingrepen doen en zal dit weer een pleisterplek worden, waarvoor deze gebouwen zijn bedoeld." Wie de ontwerpen van de studenten wil bekijken, kan deze zomer terecht in de Magdalenakerk.