Hilde Decleer grijpt naast laatste schepenzetel

TWEE JAAR MARTINE MATTHYS, DAARNA PIETER MARECHAL

Hilde Decleer (CD&V) was vijftien jaar schepen.
Benny Proot Hilde Decleer (CD&V) was vijftien jaar schepen.
Toekomstig Brugs burgemeester Dirk De fauw heeft zijn bestuursploeg voor de komende zes jaar klaar. Voor de ervaren Hilde Decleer (CD&V) is er geen plaats meer in het schepencollege. Verder wordt de 29-jarige Mathijs Goderis (sp.a) meteen eerste schepen.

De algemene vergadering bij CD&V op maandagavond was nogal emotioneel verlopen, zo klonk het gisteren. De grootste Brugse politieke partij moest knopen doorhakken: drie kandidaten kwamen in aanmerking voor de laatste schepenzetel: Martine Matthys, Hilde Decleer en Pieter Marechal. Uiteindelijk wordt Martine Matthys twee jaar schepen van Personeel en Organisatie en Welzijn. Daarna volgt Pieter Marechal (36) haar op. Geen plaats meer dus voor Hilde Decleer, die de afgelopen twaalf jaar deel uitmaakte van het bestuur en in totaal vijftien jaar schepen was. "We hebben die lastige beslissing in groep genomen", zegt toekomstig burgemeester Dirk De fauw. "Het is normaal dat er emoties bij komen kijken. Maar we kiezen voor verjonging. Dat is een duidelijke keuze. Hilde zal zich zeker nog erg nuttig kunnen maken in de provincieraad, waar ze meer verantwoordelijkheid kan nemen."


Hilde Decleer reageerde gisteren op haar Facebookpagina: "Natuurlijk had ik liefst nog eens zes jaar verantwoordelijkheid opgenomen", zegt ze. "Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik krijg weer tijd vrij voor mijn grote liefde: de advocatuur. Ik wil mij daar nog minstens tien jaar op toeleggen."


Niet alleen bij CD&V is de keuze voor jonger talent opvallend. Ook sp.a schuift een jonge schepen naar voor: Mathijs Goderis (29) wordt zelfs meteen eerste schepen en bevoegd voor Jeugd, Studenten en Dierenwelzijn. "Ik ben heel blij met deze kans", zegt Goderis.

Dit schepencollege neemt vanaf 1 januari 2019 het roer over.
Benny Proot Dit schepencollege neemt vanaf 1 januari 2019 het roer over.

Cultuur voor Blontrock

"Het is een teken van vertrouwen van de partij. Ik weet wel dat dit een tijdelijk schepenambt kan zijn, mocht mijn partijgenote Annick Lambrecht volgend jaar terugkeren uit het federaal parlement. Maar minstens tot zolang zal ik mijn enthousiasme gebruiken voor de Brugse jeugd." Bij CD&V krijgt Franky Demon opnieuw Ruimtelijke Ordening als hoofdtaak. Hij neemt er ook Leefmilieu en Sport bij. Voor nieuwkomer Nico Blontrock wacht de portefeuille Cultuur. "Heel tevreden mee", zegt hij. "Het is een domein dat mijn voorkeur wegdraagt. Brugge is een cultuurstad. Ik heb al enkele ideetjes in mijn hoofd, maar hou ze nog even voor mezelf."


Bij sp.a is er naast Mathijs Goderis ook werk op de plank voor Pablo Annys (voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst) en Philip Pierins. Die laatste ruilt Openbare Werken vanaf 2019 voor Toerisme. Na drie jaar volgt Mieke Hoste (nu de schepen van Dierenwelzijn) hem op. Zoals aangekondigd zal huidig burgemeester Renaat Landuyt geen deel meer uitmaken van het stadsbestuur. Hij gaat vanaf januari weer studeren.


Tot slot waren ook de schepenen voor Open Vld Plus al bekend. Mercedes Van Volcem maakt haar comeback in het college, verantwoordelijk voor Financiën en Openbare Werken. Ann Soete doet Burgerlijke Stand en Onderwijs. Na 2,5 jaar volgt Jasper Pillen (34) haar op.