Ga naar de mobiele website
^ Top

Haast je voor deze superkoopjes (want na één weekend sluit de winkel al)

BEKENDE BRUGGELINGEN GEVEN KLEDIJ WEG VOOR GOED DOEL

Peter Desnerck en Isabelle Neyt van Curieus in The Empty Shop.
Benny Proot Peter Desnerck en Isabelle Neyt van Curieus in The Empty Shop.
Een T-shirt van Channel Zero-frontman Franky De Smet-Van Damme (5 euro) in huis halen? Of het leren vestje van federaal parlementslid Annick Lambrecht (27 euro)? Dan rep je je dit weekend naar The Empty Shop, een winkel die leeg is begonnen en zondag ook weer zo wil eindigen. "De opbrengst gaat naar een goed doel", zegt Isabelle Neyt.

The Empty Shop in Brugge is een initiatief van Curieus West-Vlaanderen. Het concept sloeg eerder aan in Hasselt, Kortrijk en Gent. Het principe is eenvoudig: in een tijdelijk pand opent The Empty Shop letterlijk als een lege doos. Dankzij giften van winkels, bewoners of voorbijgangers wordt de etalage gevuld. Klanten kunnen die kledij of schoenen dan tegen een prikje aankopen. "We zijn echt gestart met een kale winkel, lege hangers en naakte paspoppen", zegt Isabelle Neyt van Curieus. "Maar nu staat de winkel echt bomvol. Het is niet normaal hoeveel kledij en schoenen van uitstekende kwaliteit we binnen hebben gekregen."

T-shirt van Franky De Smet- Van Damme van Channel Zero.
Benny Proot T-shirt van Franky De Smet- Van Damme van Channel Zero.

Overleden zus

Zo hangt er een volledig kledingrek van Gare de Robe. De winkel schonk een deel van haar nieuwe kledij, die nu aan één vierde van de normale prijs wordt verkocht. Een anonieme schenker gaf dan weer een doos met zwarte Prada-schoenen cadeau. "Ze zijn pas één keer gedragen en op de doos hangt het oorspronkelijke prijskaartje nog: 460 euro. Wij verkopen ze aan een weggeefprijs", zegt Isabelle, die verwacht dat de schoenen voor 100 euro van eigenaar veranderen. Een andere dame schonk dan weer roze schoenen van haar overleden zus. "Ze kreeg het nooit over haar hart om die weg te doen, maar vond ons initiatief zo leuk dat ze het nu wel deed. Dan krijg je wel eens de krop in de keel."


Ook bekende Bruggelingen en regiogenoten gaven spullen weg.

Leren vest van federaal parlementslid Annick Lambrecht.
Benny Proot Leren vest van federaal parlementslid Annick Lambrecht.

Kansarme kinderen

Zo kan je in The Empty Shop een leren jasje van federaal parlementslid Annick Lambrecht op de kop tikken, of een bloesje van de Brugse foodblogster Ellen De Meulemeester (telkens 27 euro). "Franky De Smet-Van Damme, de frontman van metalband Channel Zero, stond hier plots aan de deur met twee manden kleren. Een van zijn typische T-shirts springt meteen in het oog. Voor een paar tientallen euro's kan je die opmerkelijke kledingstukken aankopen. Het doet ook voor ons deugd om te zien hoeveel enthousiasme er is", vult Peter Desnerck van Curieus aan.


Wie nog modieuze miskoopjes van anderen wil aanschaffen, kan tot zondagavond 20 uur terecht in The Empty Shop in de Sint-Jakobsstraat 33, tegenover De Republiek. De opbrengst gaat naar de vzw GLEK, een vrijwilligersorganisatie die kansarme kinderen en jongeren activiteiten aanbiedt.

Prada-schoenen, slechts eenmaal gedragen.
Benny Proot Prada-schoenen, slechts eenmaal gedragen.


Meld een bug