Haal gratis warme maaltijd uit deelfrigo

WIJK SINT-JOZEF MAAKT KOMAF MET VOEDSELVERSPILLING

In de deelfrigo zitten onder meer aardappelen, spaghettisaus, cordon bleu, soep en wraps.
Benny Proot In de deelfrigo zitten onder meer aardappelen, spaghettisaus, cordon bleu, soep en wraps.
Bewoners van Sint-Jozef hebben er sinds kort een 'deelfrigo' bij. Wie wil, kan er gratis maaltijden uithalen die anderen op overschot hadden. "Het is de bedoeling dat de frigo hier definitief blijft staan", zegt Hilde Ballegeer van Buurtwerk Sint-Jozef.

Afgelopen week probeerde presentatrice Frances Lefebure de kijkers van 'Make Belgium Great Again' op VTM met de neus op de feiten te drukken met enkele cijfers over voedselverspilling. Zo gooit elke Belg jaarlijks 345 kilogram voedsel weg.


Een hallucinant cijfer waar ze meteen iets wilden aan doen. Met topchefs Filip Claeys en Dominique Persoone bereidde ze een maaltijd voor tientallen Zeebruggelingen gemaakt ... van hun eigen afval. Een geslaagd initiatief dat meteen ook een vervolg kreeg in Brugge. In deelgemeente Sint-Jozef werd bij het buurtcentrum 'De Korf' de allereerste 'deelfrigo' geplaatst. Bij vzw Oranje, dat mee haar schouders zet onder het project, reageren ze enthousiast. "Vanaf nu verdwijnen restjes en voedseloverschotten uit de buurt niet langer in de vuilnisbak", klinkt het daar.

Gratis af te halen

Wij namen deze week de proef op de som en gingen langs bij de 'deelfrigo' in de Ronsaardbekestraat. De oproep om niet langer voedsel te verspillen viel duidelijk niet in dovemansoren. Spaghettisaus, cordon bleu, aardappelen, soep, wraps ... Werkelijk alles is terug te vinden in de frigo, die ondertussen een toepasselijke 'great'-sticker kreeg opgekleefd. De enige voorwaarde is dat de mensen een datum schrijven op de verpakking van de restjes die ze er achterlaten. Al worden er evengoed producten gelegd die nog meer dan een jaar te gebruiken zijn. Bij Buurtwerk Sint-Jozef zijn ze in de wolken. "Dit is een zeer mooi initiatief", zegt verantwoordelijke Hilde Ballegeer. "De voorbije dagen kregen we al heel wat reactie. De deelfrigo is een groot succes." De aangeboden producten zijn gratis af te halen. Buurtwerk Sint-Jozef doet nog een oproep aan de mensen om de inhoud van de frigo niet zomaar te plunderen. "Het staat iedereen vrij om iets te komen halen, maar we mikken in de eerste plaats op mensen die het iets moeilijker hebben", aldus Ballegeer.

Toekomst

De komende tijd zal het concept in de buurt nog extra kenbaar gemaakt worden. "Het is zeker de bedoeling dat de deelfrigo hier definitief blijft staan", aldus Hilde Ballegeer. De voorbije dagen was er aan aanbod alvast géén gebrek. Voor de geïnteresseerden: de 'great' frigo is terug te vinden in het portaal van De Korf in de Ronsaardbekestraat 59 op Sint-Jozef.