Grafdelvers die lijken fotografeerden en sieraden doorverkochten, riskeren tot 1 jaar cel

Stad Brugge eist 5.000 euro voor imagoschade, beklaagden gaan toch voor vrijspraak

Wanneer de concessie was verlopen, zoals op de foto, moesten de grafdelvers de skeletten opgraven.
Proot Wanneer de concessie was verlopen, zoals op de foto, moesten de grafdelvers de skeletten opgraven.
Vier voormalige grafdelvers van de stad Brugge riskeren celstraffen. Ze hadden als taak graven, waarvan de concessie verlopen was en geen familie meer gevonden werd, leeg te halen en de restanten in een massagraf te dumpen. Van de lijken zijn foto’s genomen en sieraden werden doorverkocht. Toch gaan de vier voor de vrijspraak. “Diefstal? Er waren zelfs geen namen bekend van de overledenen.”

Het onderzoek tegen hen kwam er nadat de 30-jarige Kevin D. uit Loppem na de voetbalmatch tussen Club Brugge en Antwerp opgepakt werd tijdens rellen. De politie las toen zijn gsm uit en vond zo tal van foto’s van lijken en skeletten. Ook bleek dat de man deel uitmaakte van een WhatsApp-groep waarin foto’s van opgegraven skeletten gedeeld werden en voorzien werden van wansmakelijke commentaren. D. had zelfs eigenhandig met een zakmes een nazikruis gekerfd op een opgegraven schedel. 

Gouden ringen en tanden meegegraaid

De man wordt vervolgd voor 18 feiten van grafschennis tussen 2016 en eind 2017. Uit onderzoek bleek ook dat hij minstens driemaal een gouden ring of tand, die hij aantrof in het opengemaakte graf, verkocht aan een goudsmid in Sint-Andries. Aan hem vertelde D. dat hij de sieraden had gevonden op een zolder. Nadat de feiten waren uitgekomen, werd de grafdelver -die een jaar cel en een boete riskeert - eind vorig jaar op staande voet ontslagen.

De stad Brugge startte nadien een onderzoek en deed een ondervraging van alle grafdelvers. Daardoor werden nog drie mannen betrapt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grafschennis. Voor de 33-jarige Steve N. uit Pittem en de 36-jarige Kevin R. uit Brugge gaat het om één feit. Zij riskeren elk 8 maanden cel en een boete. Zij zouden zich ook schuldig gemaakt hebben aan het helen van de gevonden voorwerpen. Een 43-jarige man uit Brugge riskeert tot slot 6 maanden cel, enkel voor grafschennis. Ook hij werd ontslagen door de stad. “Als eksters plunderden ze respectloos alles wat blinkt”, stelde procureur Fauve Nowé vandaag. 

Imagoschade

De stad eist in totaal 5.000 euro morele schadevergoeding en 500 euro kosten die ze maakten voor de procedure. “Doordat deze zaak veelvuldig aandacht kreeg in de pers, leed de stad ontegensprekelijk imagoschade”, sprak de advocaat. “De stad werd in diskrediet gebracht en de beklaagden proberen met leugens hun eigen verwerpelijk gedrag te vergoelijken.  Het imago van de stad is duidelijk besmeurd.”

Als de stad Brugge zelf opdracht geeft dat het graf moet opgeruimd worden, vraagt ze eigenlijk per definitie aan de werknemers om grafschennis te plegen. Dat is niet het geval, want er is juridisch geen sprake meer van een graf

Advocaat Reginald Van Belleghem

Vrijspraak

De vier verdachten vroegen elk resoluut de vrijspraak voor de vervolging wegens grafschennis, en dit op basis van juridische grond. “Spreken we in dit geval wel nog van een graf indien de stad Brugge na het verlopen van een concessie zelf de opdracht geeft dat het graf moet opgeruimd worden? Als de stad dat zelf vraagt, vraagt ze eigenlijk per definitie aan hun werknemers om grafschennis te plegen. Dat is niet het geval, want er is juridisch geen sprake meer van een graf”, zei Reginald Van Belleghem, advocaat van de verdediging. 

Ook voor het stelen van sieraden van overledenen wordt de vrijspraak gevraagd. “Er kan geen diefstal zijn van goederen wanneer niet eens duidelijk is aan wie die goederen toebehoren. Ze behoren niet aan de stad toe, en ook niet aan nabestaanden, want die werden niet gevonden. Er waren zelfs geen namen bekend van de overledenen.”

De foto’s en de commentaren? Het is gewoon een vorm van morbide humor die erbij hoort, om dit mentaal moeilijke werk beter verteerbaar te maken

Beklaagde Kevin D. (30) uit Loppem

“Gang van zaken”

Of het dan niet onkies is en verwerpelijk is wat de grafdelvers deden? Daar hadden ze ook hun mening over: “Dat was gewoon de gang van zaken”, stelde Kevin D. uit Loppem. “Wij zijn het zo geleerd door anciens, die dit nu natuurlijk niet zullen toegeven. En de foto’s die genomen werden en voorzien werden van commentaren, is gewoon een vorm van morbide humor die erbij hoort, om dit mentaal moeilijke werk beter verteerbaar te maken.”

De rechter doet uitspraak op 8 januari. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.