Gele hesjes blokkeren verkeer... door drie uur lang zebrapad over te steken

De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.
JHM De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.
Zo’n 15 gele hesjes hebben zondagmiddag actie gevoerd op een zebrapad van een invalsweg naar Brugge. Ze deden dat op de Koning Albert I-laan, ter hoogte van de Kinepolis. Gedurende drie uur staken ze telkens in groep het zebrapad over. 

Hun actie begon om 11 uur en eindigde om 14 uur. Het verkeer dat van de Expresweg kwam, werd zo licht gehinderd bij het binnenrijden van de stad. Er stond af en toe een kleine file. De politie was op de hoogte van de actie en alhoewel niet aangevraagd, werd de demonstratie gedoogd. Er werden wel afspraken gemaakt. “Ze mochten het verkeer niet zwaar hinderen en er mochten geen onlusten van komen. Van zodra een file ontstaat, moeten ze het verkeer doorlaten.” De gele hesjes hielden zich daar ook aan. Initiatiefnemer was de 41-jarige Yves Vanderlinden uit Brugge, die daarvoor een oproep op Facebook deed. “We protesteren tegen de graaicultuur in het algemeen, die al tientallen jaren woedt”, zegt Yves, die ook in Brussel protesteerde. “We betalen ons blauw aan belastingen en alles wordt duurder. Maar wat doet de regering met ons geld? Hebben we goed onderhouden wegen? Neen. Kunnen de minimumlonen omhoog? Ook niet. Heeft de politie goed materieel? Nee. Dit treft ons dus allemaal. Maar we willen niet dat het tot rellen komt zoals in Frankrijk . We doen dit vreedzaam.” 

Ook volgend weekend

De gele hesjes zijn ook van plan om volgend weekend actie te voeren in Brugge. “Dan willen we het verkeer dat vanuit Brugge komt wat tegenhouden. We mikken op toeristen die door de verkeershinder dan maar wat langer in de stad moeten blijven en bijvoorbeeld gaan eten op restaurant. Zodat ook die uitbaters daar beter van worden”, zegt Yves.  

De 'gele hesjes' steken drie uur lang traag het zebrapad over.
JHM De 'gele hesjes' steken drie uur lang traag het zebrapad over.
De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.
JHM De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.
De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.
JHM De 'gele hesjes' staken drie uren lang traag het zebrapad over.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Waarom doen ze dat niet in de Wetstraat in Brussel? Veel efficiënter!

 • Albert Hendrix

  En de politie liet het toe ??Awel dat moet ge is ergens gaan doen drie uur lang het verkeer hinderen,ze zouden u rap in den bak steken.

 • Chris Deckers

  Groot gelijk Eddy, wij zitten met een roverheid die onze centen gewoonweg niet waard is. Elke cent die ze niet krijgen kunnen ze ook niet verkwanselen of in eigen zak steken.

 • krista notelaars

  Op een vreedzame manier betogen is goed maar de gewone werkman heeft hier het meest onder te lijden

 • Filip De Bakker

  Belachelijk, en de politie... doet weer niets!!