Feestvierder redt leven van drenkeling

22-JARIGE HAALT OUDERE MAN UIT KOUDE WATER

Tom Craeye en Elisa Maes bij de plek waar ze een oudere man uit het water hielpen.
Foto Benny Proot Tom Craeye en Elisa Maes bij de plek waar ze een oudere man uit het water hielpen.
Een 22-jarige Bruggeling heeft een oudere man van de dood gered. Tom Craeye hoorde na een avondje stappen plots aan het station het 72-jarige slachtoffer roepen in het water en sprong hem meteen achterna. De spoorwegpolitie wil hem nu een medaille geven. "Ach, ik wou gewoon helpen", blijft Tom bescheiden.

"Een heldendaad", zo omschrijft de Brugse spoorwegpolitie het snelle optreden van Tom Craeye. De 22-jarige Bruggeling kwam donderdagochtend samen met zijn vriendin Elisa Maes terug van een feestje, toen hij even voor 6 uur iemand hoorde schreeuwen om hulp in het park naast het Brugs station. "Eerlijk? Ik dacht eerst dat het om een grap ging. Ik riep verschillende keren of het serieus was en besloot dan maar om met mijn fietslichtje in het water te zoeken. Toen we plots een oude man in het water zagen, heb ik geen seconde getwijfeld om hem achterna te springen." Een actie die volgens de spoorwegpolitie het leven van het 72-jarige slachtoffer uit Kortrijk redde.


"Die jongen heeft zich heel moedig gedragen. Zonder zijn optreden was het mogelijk veel slechter afgelopen voor de drenkeling", bevestigt de politie. Volgens de verklaringen van de zeventiger lag hij al enige tijd in het water, dat op die plaats gelukkig niet heel diep was. Zijn lichaamstemperatuur was al flink gedaald en zelf raakte hij niet uit zijn benarde positie. Als de man nog iets langer in het water was gebleven, was het hem wellicht fataal geworden. Tom Craeye zelf blijft bescheiden bij zijn dappere optreden. "Ach, ik voel me niet echt een held. Natuurlijk doet het deugd dat de politie lovend is over mijn actie, maar uiteindelijk deed ik enkel mijn plicht. Mijn enige doel was om het slachtoffer zo snel mogelijk uit het water te halen." Nadat hij de 72-jarige uit zijn penibele situatie hielp, ontfermden de toegesnelde hulpdiensten zich over het slachtoffer. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zou het ondertussen goed stellen. "Contact hebben we nog niet gehad. Persoonlijk vind ik het niet belangrijk dat die man weet dat ik hem heb geholpen", aldus Tom, die er zelf enkel een nat pak aan overhield.

Medaille?

Bij de spoorwegpolitie willen ze de rol van Tom en zijn vriendin echter niet minimaliseren. "Eigenlijk verdient die jongeman een medaille. Ik heb alvast de nodige verenigingen aangeschreven die daarover beslissen", zegt Erwin De Winne van de spoorwegpolitie. Tom zelf is verrast als we hem die woorden voorleggen. "Dat zou natuurlijk een grote eer zijn. Maar nogmaals: dat hoeft niet per se voor mij", glimlacht de jongeman, die achteraf moest terugdenken aan zijn eigen vader. "Elf jaar geleden hebben voorbijgangers hem gered toen hij een hartaanval kreeg. Als ze hadden gewacht op de hulpdiensten, was mijn vader hier waarschijnlijk niet meer geweest. Ik weet dus wel hoe belangrijk het is om meteen mensen in nood te helpen", besluit Tom.