Favoriete winkel van Kama en Herr Seele wordt 75 jaar: “Kunstenaars krijgen hier nog écht persoonlijk advies”

Huis Van Loocke in de Ezelstraat in Brugge viert feest

Huis Van Loocke viert 75 jaar: Isabelle Note en en Francoise Alleyn staan dagelijks in de winkel.
Benny Proot Huis Van Loocke viert 75 jaar: Isabelle Note en en Francoise Alleyn staan dagelijks in de winkel.
De Brugse kunstschilderswinkel Huis Van Loocke, de favoriete zaak van Kamagurka en Herr Seele, viert de 75ste verjaardag. Creatievelingen vinden er olieverf, tekenpotloden of schildersezels. “Ondanks het internet vinden klanten het nog altijd erg belangrijk om persoonlijk advies te krijgen”, verklaart Françoise Alleyn het succes van haar winkel.

Huis Van Loocke is vrij uniek in Brugge. De laatste jaren zijn er immers nogal wat winkeltjes met teken- en schildersproducten verdwenen. Niet verwonderlijk dus dat er klanten vanuit alle windstreken in Vlaanderen naar de Ezelstraat rijden voor hun favoriete merken. Dat zijn overigens niet de goedkoopste. “We staan voor kwaliteit en dat heeft een prijs", beaamt Françoise Alleyn (56). “Klanten zijn voor ons doorheen de jaren een beetje familie geworden. We zagen ze creatief opgroeien, tegenslagen verwerken en weer rechtkrabbelen. Vaak noemen ze mij hun psychologe.”

Op het einde van 1944, net na de Tweede Wereldoorlog, richtte Marcel Van Loocke het Huis Van Loocke op. Dat was toen nog in de Sint-Jakobsstraat. De verkoop van potloden, verfborstels en doeken werden toen nog gecombineerd met een drogisterij. Marcels dochter Ghislaine Van Loocke zette de zaak verder in de Noordzandstraat. Ze runde het Huis Van Loocke 35 jaar en verhandelde er ook cosmeticaproducten.

Een foto uit de oude doos: Isabelle Note en en Francoise Alleyn met hun mama.
Benny Proot Een foto uit de oude doos: Isabelle Note en en Francoise Alleyn met hun mama.

Pas toen Françoise Alleyn haar mama opvolgde, verschoof de focus helemaal naar het artistieke. “Nochtans ben ik zelf geen talent met verf en kwast", knipoogt ze. “Maar ik heb de kennis over alle producten met de paplepel binnengekregen. Het interesseert me ook heel erg en ik hou van de mensen die hier langskomen. Je maakt zoveel mee.”

Fantastisch compliment

Eerst huurde Françoise nog een pand in de Philipstockstraat, maar sinds tien jaar is de Ezelstraat de uitvalsbasis. Het is ook de favoriete zaak van bekende kunstenaars zoals Herr Seele, Kamagurka en Marec. De rekken staan er overvol en je kan er snuisteren tussen alle mogelijke materialen en kleuren. “Al wie graag tekent, schildert of met kunst bezig is, kan hier op persoonlijk advies rekenen”, zegt de uitbaatster. “Het is net door die persoonlijke touch dat we nog altijd reden van bestaan hebben. De komst van het internet is voor veel zaken de doodsteek. Wij horen vaak dat we de ‘place to be’ zijn. Dat is natuurlijk een fantastisch compliment.”

De gevel was dinsdag versierd.
Benny Proot De gevel was dinsdag versierd.

Voor de 75ste verjaardag van de Brugse zaak konden klanten dinsdag kans maken op een van de drie schildersezels die er verloot werden. Er was ook tien procent korting en een cadeautje voor de klanten. Of Huis Van Loocke nog verjaardagen zal vieren? “Ik doe er graag nog tien jaar bij”, zegt Françoise. “Er is zelfs mogelijk opvolging in de familie. We zien wel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.