Ga naar de mobiele website
^ Top

Eigenaar restaurants in cel voor fraude

Restaurants 't Oud Kanthuys (boven) en Maximiliaan van Oostenrijk, beiden aan het Wijngaardplein, zijn eigendom van Vietnamees H.T.K.
Benny Proot Restaurants 't Oud Kanthuys (boven) en Maximiliaan van Oostenrijk, beiden aan het Wijngaardplein, zijn eigendom van Vietnamees H.T.K.
De eigenaar van de Brugse restaurants Maximiliaan van Oostenrijk en 't Oud Kanthuys zit in de cel op verdenking van belastingfraude en witwaspraktijken. Hij zou jarenlang geld van zijn failliete bvba's doorgesluisd hebben naar andere vennootschappen, waarvan zijn moeder en zussen officieel zaakvoerder zijn. "Het geld verbraste hij aan luxereisjes."

H.T.K. (38), een man van Vietnamese afkomst, kwam op 3-jarige leeftijd als bootvluchteling aan in België. De voorbije jaren richtte hij in ons land tientallen vennootschappen op. Aanvankelijk spitste hij zich vooral toe op de markt van de zonnepanelen en zonneboilers. "Van in het begin hield hij zich al bezig met frauduleuze praktijken", vertelt een bron dicht bij het onderzoek. "Klanten betaalden, maar kregen hun goederen vaak niet geleverd. Op die manier maakte hij verscheidene gedupeerden." K. zou zijn bvba's stelselmatig hebben laten failliet gaan, nadat hij het geld eerst doorsluisde naar andere vennootschappen op een andere maatschappelijke zetel. "Met het opgestreken geld financierde hij tot vijf luxereizen per jaar of kocht hij een Porsche. Het personeel werd ook meermaals niet uitbetaald."

Benny Proot

Privéclub Acanthus

In 2015 nam de Vietnamees restaurants Maximiliaan van Oostenrijk en 't Oud Kanthuys over aan het Wijngaardplein in Brugge. Op papier is hij zelf geen zaakvoerder, maar liet hij zijn jongste zussen de bvba's leiden. De dertiger is ook de man achter de bekende privéclub Acanthus in Harelbeke. Daar maakte hij dan weer zijn moeder bestuurder van. In het verleden kwam K. al in aanraking met het gerecht. Hij was ook onder meer betrokken bij de failliet gegane discotheek Culture Club in Gent.

Tientallen wagens

Afgelopen dinsdag viel het gerecht binnen op verscheidene plaatsen die gelinkt konden worden aan H.T.K., onder meer in zijn villa in Varsenare waar documenten en een computer in beslag werden genomen. Verschillende van zijn personeelsleden en familieleden werden ondervraagd en tientallen wagens die stonden ingeschreven op zijn vennootschappen zouden in beslag zijn genomen. H.T.K. werd in de boeien geslagen en voor de onderzoeksrechter geleid. Die besliste om hem aan te houden op verdenking van belastingfraude en witwaspraktijken. Vandaag verschijnt de Vietnamees voor de raadkamer in Brugge. Hoeveel geld de man zou opgestreken hebben met zijn praktijken, is momenteel nog niet duidelijk. "Dat moet het onderzoek uitwijzen", zegt zijn advocaat Luc Arnou. Ook het parket van Brugge weigert voorlopig alle commentaar.Meld een bug