Eerste foltermuseum van het land

IJZEREN MAAGD - Dirk Van den Bossche bij de ijzeren maagd, met pinnen aan de binnenkant.
Benny Proot IJZEREN MAAGD - Dirk Van den Bossche bij de ijzeren maagd, met pinnen aan de binnenkant.
Marteltuigen die je doen huiveren: vanaf eind januari kan je ze bewonderen in het eerste foltermuseum van ons land. Dat opent in De Oude Steen in de Wollestraat. "Brugge is de gedroomde locatie voor een museum met middeleeuwse foltertuigen", zegt initiatiefnemer Dirk Van den Bossche. "En ja, het museum wordt interactief."

De Oude Steen is meer dan 1.000 jaar oud en deed vroeger dienst als gevangenis. De Oude Steen bevindt zich in het midden van de Wollestraat en werd de laatste jaren uitgebaat als brasserie Nocturne. Zakenman Dirk Van den Bossche uit Sijsele is al 20 jaar eigenaar van het gebouw. Hij broedt al veel langer op het idee van een foltermuseum in Brugge, maar nu is de tijd daar. "Ik raakte tien jaar geleden in de ban van die huiveringwekkende martelmethodes bij een bezoek aan het Torture Museum in San Gimignano in Italië. Recent bezocht ik een gelijkaardig museum in Amsterdam. Toen ik met de uitbater sprak over mijn plannen in Brugge, nam hij me mee naar Rusland, waar ik een foltermuseum in Sint-Petersburg bezocht. Dat museum wordt de komende jaren verbouwd en dus kon ik een groot deel van de collectie in bruikleen nemen voor de komende tien jaar."

REKBANK
Benny Proot REKBANK

Gescheurde ligamenten

De collectie is indrukwekkend: er zitten stukken bij van 250 jaar oud. Andere foltertuigen werden vakkundig nagemaakt. Wassen beelden van gefolterde personen brengen de huiver van galg en guillotine een stuk dichterbij. "Een collectie van foltertuigen zal de mensen altijd aanspreken, omdat ze er nieuwsgierig naar zijn en omdat ze er ook een beetje schrik van hebben. Die schrik is natuurlijk niet nodig, maar de legendes en verhalen uit de middeleeuwen spreken wel tot de verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan een toestel dat je helemaal uitrekt tot je ligamenten ervan scheuren, de ton met scherpe pinnen die het lichaam doorboren of de handzaag die tijdens de Inquisitie gebruikt werd om dieven ondersteboven doormidden te zagen."

HOOFDSCHROEF
Benny Proot HOOFDSCHROEF

Baekelandt

Dat een foltermuseum net in Brugge geopend wordt, is volgens zakenman Dirk Van den Bossche de logica zelve. "Brugge had ooit zelf een folterkamer in 't Brugse Vrije. Hier werd in 1805 ook de roversbende van Baekelandt op het schavot gedood. Logisch ook dat we die legende gaan uitspelen in één van de kamers van dit gebouw. De Brugse invalshoek is belangrijk. Daarvoor doen we beroep op historicus Andries Van den Abeele." Het museum wordt ook interactief. "Zo zal je onder meer een selfie kunnen nemen met je hoofd in de guillotine."


Brugge krijgt het allereerste foltermuseum in ons land, hoewel er ook al een kleine collectie staat in het Gravensteen in Gent. Het museum opent vermoedelijk eind januari 2015. Binnenkort zou er een website met meer informatie beschikbaar moeten zijn. De initiatiefnemer mikt op ongeveer evenveel bezoekers als voor het friet- of chocolademuseum. Dat zijn er ongeveer 100.000.

'STING'
Benny Proot 'STING'