Eerste elektrische taxi rijdt door Brugge

De elektrische Tesla is 140.000 euro waard.
Foto Benny Proot De elektrische Tesla is 140.000 euro waard.
De Brugse taxivloot is een opvallende nieuwkomer rijker: voor het eerst kan je opgepikt worden door een volledig elektrische wagen. Taxi Snel, het grootste bedrijf met 22 wagens, heeft nu een Tesla in de aanbieding. Kostprijs: 140.000 euro.

Van de meer dan honderd taxi's die momenteel door Brugge rijden, is er voortaan ook eentje elektrisch. Naast 22 Mercedes Benz-wagens biedt Taxi Snel, het bedrijf met de grootste vloot, nu ook een rit in een Tesla aan. Vier passagiers kunnen plaatsnemen in de wagen van 140.000 euro met een bereik van 400 kilometer. Het gaat om een Tesla X90D, gebouwd in de Verenigde Staten met een accucapaciteit van 90 kWh. De wagen laadt op bij het afremmen, wat interessant is in een kleine stad als Brugge. "De auto zal dagelijks in Brugge te zien zijn", zegt chauffeur en zaakvoerder Xavier Goossens. Hij zal in de eerste plaats zelf achter het stuur kruipen. "Alleen al het instappen voor klanten is opvallend: de Falcon Wing-deuren zwaaien naar boven open."


De investering is niet min. 'Snel' zal Taxi Snel die investering niet terugwinnen. "Wij kunnen de investering doen, omdat we zoveel wagens in omloop hebben. Veel klanten vragen onze chauffeurs al of we energiezuinige wagens in gebruik hebben. De autowereld is in volle ontwikkeling. Elektrische wagens zullen de standaard worden. De stad is blij met de primeur, al rijden er al elektrische taxi's in Leuven en Brasschaat. Brugge tekende eerder een samenwerkingsovereenkomst met onder meer Antwerpen, Leuven en Mechelen om de taxivloot energiezuiniger te maken. Dat is een engagement met de Bond Beter Leefmilieu. "We hebben daarover al overleg met de taxisector", zegt schepen van Taxi's Hilde Decleer (CD&V). "De wagens zijn beter voor de luchtkwaliteit en rijden ook stiller. Momenteel installeert energiebeheerder Eandis nieuwe oplaadpalen in Brugge. Ook Tesla zou van plan zijn om een oplaadpunt te realiseren in de rand rond Brugge. Mogelijk voorzien we later een aparte standplaats voor elektrische taxi's. Dat zijn we nog technisch aan het bekijken." (BHT)