Eerbetoon aan Willy Lustenhouwer

KOMIEK BUNDELT HET ALLERBESTE UIT CONFERENCES BRUGSE ENTERTAINER

Benny Proot
Het is twintig jaar geledenn dat de Brugse entertainer Willy Lustenhouwer overleed. Dat ze in de Breydelstad de man van 'Zie j' van Brugge' nog niet vergeten zijn, bewijst komiek Kevin Rombaux. Hij pakt eind deze maand uit met vier voorstellingen, gebaseerd op het allerbeste uit Lustenhouwers' conferences. Willy's dochter Marina is trots. "Dat Willy nog eens in de aandacht komt, vind ik heel fijn", zegt ze.

Willy Lustenhouwer, geboren als Willy Lapouter in 1920, groeit op in Sint-Andries. Als 15-jarige komt hij al in contact met de Brugse muzikant Xavier Geerolf, die Willy doet proeven van notenleer, banjo en xylofoon. Geerolf neemt het Brugse talent mee in zijn orkest en al snel ontpopt Lustenhouwer zich als conferencier, die de nummers aan elkaar praat. Hij wordt pas ontzettend populair in 1952 als hij toetreedt tot het gezelschap dat wekelijks het programma 'Lachen is gezond' brengt op Radio Kortrijk. In 1955 neemt hij de plaat 'Zie j' van Brugge' of 'Zet je vanachter' op. Brugs wordt zijn taal. Verscheidene grammofoonplaten worden met goud en platina bekroond. Lustenhouwer was ook de eerste Vlaming die optrad voor de Franse televisie. Hij wordt ook een vast gezicht op de Vlaamse tv. In de jaren zeventig focust de Brugse entertainer zich op onemanshows. In totaal zou Willy, die in 1994 overlijdt, tien conferences maken.

Benny Proot

Onderschat

Het is uit die rijke geschiedenis van liedjes en sketches dat komiek Kevin Rombaux, alias de Mugge van Brugge, zijn inspiratie put voor een zaalshow in het cultuurcentrum De Dijk op 29 en 30 maart. "Ik ben opgegroeid met de muziek van Willy Lustenhouwer. Elke Bruggeling heeft daar een band mee. Nog altijd wordt zijn werk in Vlaanderen onderschat. Uit zijn tien conferences heb ik het allerbeste gehaald. Dat was een onmogelijk werk, want ik vind zowat alles goed. Het wordt een leuke show, met een orkest en een dansgroep. Ik ga zelfs voor het eerst zelf zingen", lacht Rombaux, in het dagelijkse leven grafdelver bij de stad.

Borstbeeld

De show wordt mee mogelijk gemaakt door het Brugse radiostation VBRO. Frederik Thomas heeft zelf een beeld van Willy Lustenhouwer in zijn tuin staan. "Brugge moet trots zijn op zo'n allround artiest. Het is niet omdat het al twintig jaar geleden is dat Willy is overleden, dat we hem vergeten zijn. Met de radio gaan we trouwens nog meer doen om Willy's carrière nog eens in het daglicht te zetten."


Willy's dochter Marina hoort het graag. Ze had altijd een bijzonder nauwe band met haar vader. Nog altijd pinkt Marina een traantje weg als ze over hem spreekt. "Dat is nooit weggegaan. Ik kan nog altijd niet luisteren naar zijn conferences. Het doet me te veel pijn. Hem horen zingen of op tv beelden bekijken, lukt nog wel." Zowel VBRO als Kevin Rombaux klopten aan bij Marina met de vraag of ze akkoord ging met een passend eerbetoon voor haar vader. "Ik kan dat alleen maar toejuichen. Het doet deugd dat papa nog lang niet vergeten is in Brugge. Nochtans heb ik dat de laatste jaren wel vaker zo ervaren. Als ik hoor dat de politiek meteen een straat wil vernoemen naar de overleden atleet Mieltje Pauwels, dan zucht ik wel even. Willy heeft zoveel betekend voor Brugge, maar is nergens in het straatbeeld te bekennen. Zijn borstbeeld zou eigenlijk op een openbare plaats moeten staan." De opvoeringen van de Mugge van Brugge vinden plaats op 29 en 30 maart, telkens om 14.30 en 19.30 uur in cc De Dijk in Sint-Pieters. Tickets kosten 15 euro en verkrijg je bij de Stadsschouwburg (050/44.30.60) of bij In&Uit op 't Zand.