Duinen ontstaan spontaan in Zeebrugge

De duinen zijn gelukkig amper een meter hoog.
Foto Proot De duinen zijn gelukkig amper een meter hoog.
Op het strand van Zeebrugge duiken er steeds meer kleine duinen op op de strook aan surfclub Icarus, richting Blankenberge. Ze zijn er vanzelf ontstaan.

"Het zijn nog geen hoge duinen maar wel heuveltjes zand begroeid met allerlei planten, zoals helmen", zegt Stefaan Brinckman van Natuurpunt Knokke-Heist. "Sinds een paar jaar wordt het strand van Zeebrugge niet meer met machines gereinigd. Op die manier ontstaan er natuurlijke fenomenen, zoals die kleine duinen van amper een meter hoog. Ze zijn spontaan gegroeid doordat de planten het voorbijwaaiende zand vasthouden. Er blijft zo veel plantaardig materiaal liggen waarin grassoorten ontkiemen en groeien. Die planten houden het zand vast en zo worden de duinen alsmaar groter."


Omdat er zeldzame grassen tussenzitten, is het meteen een beschermd gebied en mag er niet meer ingegrepen worden. "Die nieuwe duinen zijn ook erg nuttig voor de kustverdediging tegen zware stormen", zegt Brinckman. "Ze functioneren als een natuurlijke golfbreker. De golven verliezen kracht doordat ze tegen die nieuwe duinen aanbotsen. Bovendien wordt er veel zand vastgehouden dat anders wegwaait of in zee spoelt. Er moet dus minder zand opgespoten worden om de kust te beschermen."


Volgens Brinckman is het meteen een opmerkelijke besparingsmaatregel. "Die zandopspuitingen zijn erg duur en die nieuwe duinen krijgen we gratis. Dat is dus ook goed voor de belastingbetaler. Bovendien moeten we geen dure stormmuren plaatsen." (BHT/MMB)