Dineren op vijftig meter hoogte

NIEUW GASTRONOMISCH EVENEMENT BISTRONOMIE EIND MEI OP SITE OUD SINT-JAN

Foto Benny Proot
Brugge is een nieuw gastronomisch evenement rijker. Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 mei komt het concept 'Bistronomie in the sky' naar Oud Sint-Jan. Je kan er dineren bij Brugse chefs op een groot platform op 50 meter hoogte.

De initiatiefnemers van 'Bistronomie in the sky' zijn Johannes Denis (35) en Steve Engels (44), hotelmanagers en docenten aan hogeschool Vives en hotelschool Spermalie. Denis is een Antwerpenaar die al achttien jaar in Brugge woont. Hij lanceerde met zijn kompaan drie jaar geleden de Bistronomie-gids, zeg maar de 'Michelingids voor het gewone volk'. Daarin staan bewust geen sterrenrestaurants, maar uitsluitend zaken met betaalbare prijzen die top zijn. Het concept werd al twee keer eerder in ons land gehouden: in Brussel en Luik.

Uitzonderlijke locatie

"Maar omdat de gastronomie in Brugge top is in Vlaanderen, kozen we deze locatie uit om ons concept 'Bistronomie in the sky' in deze stad te lanceren. Eind mei zullen liefhebbers van lekker eten op een uitzonderlijke locatie kunnen dineren: veertig tot vijftig meter hoog op een platform, met een uniek zicht over Brugge", zegt Johannes Denis.


Het concept geniet wereldwijde faam, want het vliegende restaurant was al te bewonderen boven de meest magische oorden: de Strip in Vegas, de tuinen van het hotel King David, de jachthaven van Dubai, de heuvels rond de Villa Borghese, het circuit Spa Francorchamps, het strand van Copacabana en de baai bij Kaapstad.


In Brugge zal je tot vijf keer per dag met maximum 22 mensen aan tafel kunnen gaan. Er is een service om 11.30 uur, 13 uur, 17.30 uur, 19.30 uur en 21.30 uur (zowel op zaterdag als zondag). Op vrijdag zijn de uren iets anders. De deelnemers worden eerst ontvangen in het koetshuis voor een aperitief en gaan daarna de lucht in. Daar krijgen ze een viergangenmenu, inclusief wijnen en water. Ter afronding is er nog koffie en een glaasje in het koetshuis. De kostprijs is niet goedkoop: 180 euro per persoon, of 5.000 euro voor de volledige tafel met maximum 22 personen.


Volgens hun concept kiezen de initiatiefnemers voor chefs van restaurants die net onder het sterrenniveau blijven, maar die wel goed bezig zijn. In Brugge zijn dat Rock Fort (met chefs Hermes Vanliefde en Peter Laloo), Bruut (Bruno en Bas Timperman), Kok au Vin (Jürgen Aerts), Tom's Diner (Tom Mestdagh), 't Apertje (Leo Callewaert), Bonte B (Bernard Bonte), Lieven (Lieven Vynck) en De Kruidenmolen (Stijn Bauwens).


Tegelijk lanceren Johannes Denis en Steve Engels de derde editie van hun Bistronomie-gids. "Ofwel: de 'Michelingids' voor het gewone volk dat graag lekker eet, maar niet de centen heeft om naar een sterrenrestaurant te gaan. In onze gids worden geen sterren, koksmutsen of punten uitgedeeld. Het grote publiek wil maar één ding weten: is het lekker of niet? Daarom brengen wij in de gids bistro's en brasseriën in Vlaanderen en Brussel die wij top vinden en waar je voor een eerlijke prijs puur en lekker kan eten, met een complexloze bediening erbovenop."


Bistronomie in the sky vindt plaats op zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 mei. Alle info over het evenement in Brugge is binnenkort te vinden op www.bistronomieinthesky.be. Reserveren kan nu al via johannes@bistronomie.be of 0474/43.25.99.