Damme heet record bierklinken welkom

VERGUNNING VOOR 'DE LANGSTE TOOST' TE LAAT AANGEVRAAGD BIJ BRUGGE

Organisatoren Thom Ramboer, Marc Vandepitte, Kathleen De Sutter vinden het erg spijtig dat de recordpoging bierklinken niet kan doorgaan in Brugge.
Foto Benny Proot Organisatoren Thom Ramboer, Marc Vandepitte, Kathleen De Sutter vinden het erg spijtig dat de recordpoging bierklinken niet kan doorgaan in Brugge.
"Blijkbaar is de burgemeester niet trots op onze biercultuur." Biersommelier Sofie Vanrafelghem is ongemeen hard voor Renaat Landuyt (sp.a), omdat hij de recordpoging bierklinken in Brugge niet wil laten doorgaan. De organisatie wijkt mogelijk uit naar Damme. "Daar zijn we wél welkom", zegt Marc Vandepitte.

De Langste Toost: zo heet het evenement dat op zaterdag 9 september tussen 11 en 13 uur de Brugse binnenstad zou inpalmen. 2.000 mensen zouden tussen de Markt en 't Zand met een glaasje bier klinken om het record bierklinken te verbreken. Maar de Brugse Autonome Bierproevers (BAB), die het evenement organiseren, krijgen daarvoor geen vergunning. Ook hun alternatief, de Vesten, wordt afgeketst. "De politie en de preventiedienst hebben mij hierover een negatief advies bezorgd", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "De vergunning werd heel laattijdig aangevraagd, waardoor we onvoldoende voorbereid zijn. We willen bovendien glas zo veel mogelijk uit de straat houden." Marc Vandepitte, die met BAB in Brugge ook het Brugs Bierfestival met succes organiseert, is bijzonder ontgoocheld. "We hebben de vergunning begin augustus aangevraagd. Het is helemaal niet onze bedoeling om hier een zuippartij van te maken, waarbij er glazen gebroken zouden worden", zucht hij. "We willen net onze biercultuur in de verf zetten. Deelnemers krijgen maximum twee glaasjes bier van 20 centiliter waar ze effectief mee moeten klinken. Het was de bedoeling om van de Markt tot aan 't Zand en terug een soort domino-effect te creëren. Met een drone brengen we dan alles in beeld. Dat zou nogal een zicht kunnen zijn."

Verschillende opties

Maar op dit moment zitten de plannen dus weer (even) in de vriezer. De organisatie werd wel al gecontacteerd door Joachim Coens, de burgemeester van Damme. Hij is wél bereid om het evenement in zijn stad te laten plaatsvinden. "Van aan de stadshallen tot de Damse Vaart", zegt hij. "Al moeten we nog even samenzitten met de organisatoren. Hier kan dit snel georganiseerd worden."


"Damme is zeker een serieuze optie", reageert Vandepitte. "Onze voorkeur gaat natuurlijk nog altijd uit naar Brugge, omdat het onze thuishaven is en omdat de stad onlosmakelijk verbonden is met bier. We kregen zelfs onze twee brouwerijen De Halve Maan en Bourgogne des Flandres zover om hun bieren te laten schenken. Ook de site van Oud Sint-Jan, een privéterrein waar we geen toelating voor nodig hebben, zou een optie kunnen zijn."


Vandepitte wil liever nog eens proberen om burgemeester Renaat Landuyt te overtuigen. "Maar nadat hij me via e-mail op de hoogte bracht van de geweigerde vergunning, krijg ik de burgemeester niet meer te pakken. Hopelijk kan dat nog snel." Landuyt is evenwel categoriek. "Dit evenement kan op zo'n korte termijn niet in de stad plaatsvinden." Biersommelier Sofie Vanrafelghem snapt de weigering van Landuyt alvast niet. "Brugge is een leuke bierstad geworden met fantastische locaties en zelfs een eigen biermuseum. Toch kan de burgemeester daar blijkbaar niet trots op zijn. Er is ook geen begrip over hoe bier gedegusteerd wordt en dat het meer is dan een zuippartij."