Ga naar de mobiele website
^ Top

Cafébazen krijgen sms bij overlast

Café-uitbaters Florentyna Laleman, Pieter Vereecke, Jeroen Verduyn, Peter Duyck en Berenice Jacobs.
Foto Proot Café-uitbaters Florentyna Laleman, Pieter Vereecke, Jeroen Verduyn, Peter Duyck en Berenice Jacobs.
Brugge start als eerste stad in Vlaanderen een buurtinformatienetwerk op voor cafébazen. Zij kunnen overlast melden bij de politie, die op haar beurt de cafébazen per sms of e-mail op de hoogte stelt van mogelijke problemen.

"Dit systeem zal veel sneller werken en bevordert de samenwerking tussen de cafébazen", zegt Lieven Duyck van de politie Brugge. "Cafébazen kunnen via het nieuwe systeem - dat op dezelfde manier werkt als buurtwachten - gauwdieven, weglopers zonder betalen en amokmakers signaleren." Volgens burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) wil Brugge tijdig optreden tegen mensen die de sfeer in de stad verzieken. "Als de cafébazen zien dat een groep amokmakers verschijnt of iemand met wapens rondloopt, dan moeten ze dat signaleren aan de politie. De politie filtert de informatie en in een paar seconden wordt iedereen verwittigd. Zo kunnen we tijdig optreden tegen mensen die de sfeer komen verpesten. We hebben er een punt van gemaakt om geen nieuwe GAS-boetes in te voeren."


De maatregel komt er in de nasleep van de dodelijke steekpartij van vorig jaar, toen de 19-jarige Mikey Peeters na een messteek het leven liet op de Markt in Brugge. "Daar is iedereen van geschrokken. In Brugge moet je veilig kunnen uitgaan", vindt Landuyt. Iedere horeca-uitbater moet zich aan een bepaalde code houden en signaleert altijd via een telefoontje naar de politie. Als het dringende informatie is, dan wordt die via sms gedeeld. Minder dringende informatie wordt via een mail verstuurd."


Eén van de horeca-uitbaters die meedoen is Peter Duyck van 't Risico in de Jerusalemstraat. "Ik denk dat het systeem kan werken. Asociaal gedrag moeten we in Brugge vermijden. Deze snelle manier van verwittigen heeft enkel voordelen." (BHT)Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug