Buren verrassen 100-jarige Camiel

'WIJKBURGEMEESTER' GROTE EDE KRIJGT MOOI BEDANKINGSFEEST

Camiel krijgt het woord op het feest, zijn echtgenote Marie-José kijkt fier toe.
Foto Benny Proot Camiel krijgt het woord op het feest, zijn echtgenote Marie-José kijkt fier toe.
Omdat hij zich zo vaak heeft ingezet voor anderen, kreeg Camiel De Grande uit Sint-Andries op zijn honderdste verjaardag een verrassingsfeest van jewelste. De man, die nog steeds zelfstandig thuis woont met zijn vrouw Marie-José, was dolbij met zijn feest met ruim honderd buren. "Camiel brengt de buurt dichter bij elkaar", zegt buur Johan De Caluwé.

Meer dan honderd mensen verzamelden in de kapel van woonzorgcentrum Regina Coeli om Camiel De Grande met een erehaag te begroeten. De man, die de 'wijkburgemeester' van de Grote Ede in Sint-Andries genoemd wordt, kreeg er een verrassingfeest van formaat: een cadeau, enkele speeches en een uitgebreide drink. "Dat heeft hij ruimschoots verdiend", zegt Johan De Caluwé. "Camiel organiseert een nieuwjaarsdrink en jaarlijks ook een fietstocht. Hij is fysiek nog altijd tiptop en ook erg alert, ondanks zijn leeftijd. Voor zo'n man gaat de buurt een stapje verder."

Fietsenhandel

Camiel heeft er als honderdjarige al een goedgevuld leven opzitten. Als voormalig fietsenhandelaar op de 'Platse' kende hij het reilen en zeilen van Sint-Andries. Als fervent supporter van blauwzwart reisde hij zijn club in heel Europa achterna en Camiel was ook tot vorig jaar nog vrijwilliger bij woonzorgcentrum Regina Coeli en bijna dertig jaar lang schatbewaarder van het 'Sint-Andriese sportkomiteit'.


Maar in de Grote Ede kent iedereen Camiel natuurlijk. "Aan zijn raam heeft hij zijn vast plaatsje", zegt een andere buurman. "We zwaaien altijd of komen binnen voor een kop koffie. Camiel hebben we tot wijkburgemeester van de Grote Ede gekroond."


Camiel moet er zelf eens smakelijk om lachen. De honderdjarige was altijd al graag onder de mensen. "Ik groeide op in een gezin met vijf kinderen", vertelt Camiel. "Op mijn achttiende kon ik voor twee frank per uur aan de slag bij De Scheemaeker in Sint-Andries, de groothandel in fietsen die nu in 't Waggelwater zit. Vanaf toen heb ik altijd heel veel mensen gezien. Ik kende iedereen uit het dorp, zeker toen we met onze eigen zaak begonnen aan de Gistelsesteenweg."

Koffie voor echtgenote

Het verrassingsfeest deed Camiel en zijn vrouw Marie-José (94) uiteraard veel deugd. "Ik wist dat ze wat van plan waren, maar over de details had ik geen idee. We prijzen ons gelukkig met zo'n fijne buurt. Ik hoop er nog lang deel van uit te maken. Van grote tegenslagen ben ik gelukkig altijd gespaard gebleven. Maar een mens heeft zijn lot natuurlijk niet zelf in handen. We hadden bijvoorbeeld een kinderwens, en de natuur heeft daar anders over beslist", zegt Camiel. Zijn vrouw Marie-José knikt: "Zolang hij 's morgens als eerste koffie blijft zetten voor mij, zit het goed (lacht)."