Brugge van 1435 komt tot leven

HISTORIUM WIL MET NIEUWE ATTRACTIE BEZOEKERSAANTAL OP PEIL HOUDEN

De Markt zag er in de 15de eeuw zo uit. De Waterhalle (links) is intussen verdwenen.
Kos De Markt zag er in de 15de eeuw zo uit. De Waterhalle (links) is intussen verdwenen.
Het Historium dompelt je vanaf vandaag nog wat meer onder in het Brugge van de Gouden Eeuw. Een attractie met virtuele realiteit moet het bezoekersaantal op peil houden.

De voorbije twee jaar kon het Historium uitstekende cijfers voorleggen. Vorig jaar kwamen 220.000 bezoekers langs. Dat is ongeveer evenveel als het Brugse Belfort, een topper bij toeristen. Dit jaar zouden die cijfers wat onder de verwachtingen blijven - exacte aantallen zijn nog niet bekend. Maar daar moet de nieuwigheid met virtuele realiteit verandering in brengen. "We gaan op stap met de bezoeker in het Brugge van 1435, in de Gouden Eeuw voor deze stad", zegt Christophe Roose, manager van het Historium. "Gebouwen zoals we die vandaag allemaal kennen, kunnen we vergelijken met het Brugge uit de middeleeuwen."

Met dit brilletje en je smartphone stap je Brugge anno 1435 binnen.
Benny Proot Met dit brilletje en je smartphone stap je Brugge anno 1435 binnen.

Smartphone nodig

Brugge anno 1435 in virtuele realiteit beleven, klinkt ingewikkelder dan het is. De bezoeker schaft zich in het Historium voor 7 euro een kartonnen brilletje aan, bovenop de prijs van een normaal ticket. Bruggelingen mogen sinds deze zomer wel gratis binnen en betalen alleen de meerprijs van 7 euro. Via een smartphone-app van het Historium kom je terecht in het programma dat de zes locaties op het scherm van je gsm weergeeft. Je gsm schuif je dan in de speciale bril. Door je hoofd te bewegen, kan je in alle richtingen rondkijken. Zo komt de middeleeuwse Markt van Brugge voor je ogen tot leven. De andere locaties zijn de verdwenen Waterhalle, het kleinere Belfort, de verdwenen Sint-Donaaskerk op de Burg, of de Dampoort waar de schepen Brugge binnenkwamen. Het brilletje mag je nadien houden. Wie de app op zijn smartphone heeft, kan dus ook thuis van het oude Brugge genieten. Wie dan weer geen smartphone heeft, kan jammer genoeg niet van de virtuele realiteit genieten.


"We geloven echt in deze technologie. Virtuele realiteit is de toekomst. Wij hebben op onze Facebookpagina trouwens zo'n 360-gradenfilmpje geplaatst. Zo krijg je meteen een beeld van wat je te wachten staat in de attractie zelf", aldus Roose.

De Grote Kraan aan de Dampoort.
Kos De Grote Kraan aan de Dampoort.