Bronzen beelden lijken voorgoed spoorloos: stad incasseert 125.000 euro en denkt aan nieuw kunstwerk

De bronzen beelden die vroeger op 't Zand prijkten, zijn nog steeds spoorloos.
Benny Proot De bronzen beelden die vroeger op 't Zand prijkten, zijn nog steeds spoorloos.
Het Brugs stadsbestuur heeft geen hoop meer dat de gestolen bronzen beelden van ’t Zand ooit nog teruggevonden worden. De verzekeringsmaatschappij keerde de stad 125.000 euro uit om het verlies te vergoeden. “De bedoeling is dat we dat bedrag investeren in een nieuw kunstwerk. We moeten realistisch zijn: na een jaar zoeken zullen de beelden niet meer opduiken”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Hét symbool van de stad: zo werden de bronzen beelden van kunstenaars Stefaan Depuydt en Livia Canestrano aanzien. De beeldengroep stond jarenlang op ‘t Zand, was gekend bij alle Bruggelingen én zou een nieuwe, mooie plaats krijgen in het Koning Albert-I park. Begin juni vorig jaar werd echter iedereen met verstomming geslagen. 

We moeten realistisch zijn: na een jaar zal de beeldengroep niet meer opduiken. Ik vrees dus dat het een hopeloze zaak is

Dirk De Fauw

De bronzen beelden, die samen meer dan vijf ton wogen, bleken gestolen te zijn van een braakliggende site vlakbij het crematorium De Blauwe Toren. Meteen deden de wildste complottheorieën de ronde. Vooral het gebrek aan beveiliging deed de wenkbrauwen fronsen. 

De beelden lagen op een braakliggende site
Benny Proot De beelden lagen op een braakliggende site

Hopeloze zaak

Was het een kunstroof, een geldkwestie of toch pure sabotage van de werken? Bijna een jaar na de diefstal is er nog steeds geen duidelijkheid. “De zaak zit nog in handen van het parket. Het onderzoek is dus lopende. Maar we moeten realistisch zijn: na een jaar zal de beeldengroep niet meer opduiken. Ik vrees dus dat het een hopeloze zaak is”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Wat er met de loodzware bronzen beelden is gebeurd, zal wellicht nooit duidelijk worden. Dat de diefstal met kranen en vrachtwagens gebeurde, staat bijna vast. Maar voor het overige blijven vooral vraagtekens achter. Het stadsbestuur beseft dat er geen hoop meer is en sloot vorige week een akkoord met de verzekeringsmaatschappij. De stad Brugge krijgt 125.000 euro uitbetaald om het verlies te compenseren. “We hebben beslist dat bedrag te aanvaarden. De bedoeling is om het geld opnieuw te investeren in een kunstwerk”, aldus De fauw. Zo ligt een plan op tafel om in de fontein van het Albertpark – waar de bronzen beelden normaal zouden komen – een ander werk te plaatsen.

De nieuwe fontein in het Albertpark: hier zou een nieuw kunstwerk kunnen komen
Foto Benny Proot De nieuwe fontein in het Albertpark: hier zou een nieuw kunstwerk kunnen komen

Groener Zand

“De kans dat die 125.000 euro genoeg is om een werk van die grootte aan te kopen, is eerder klein. Maar als stad kunnen we ook zelf mee investeren om tot een groter bedrag te komen”, zegt de burgemeester. Ondertussen denkt het stadsbestuur ook verder aan de toekomst van ’t Zand. Sinds de heropening is er heel wat kritiek op de kale vlakte. “Het idee van wegneembare groenelementen is zeker een goede optie. Alleen hebben we tot op heden geen systeem gevonden dat daarvoor geschikt is.”

De beelden op 't Zand, voor de afbraak.
Benny Proot De beelden op 't Zand, voor de afbraak.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Wildemeersch

  Hahaha vooral het laatste is goed; het Zand groener... heb overlaatst 30min. rondgereden om uit Brugge te geraken door hun verkeersplan... was ook aan het Zand... Enfin de beelden dus...:-)

 • florent verhaeghe

  Ijzeren riool putjes worden vast gelast omdat ze anders gestolen worden.Koperen leidingen van de spoorweg worden extra beveiligd tegen diefstal . Maar in Brugge vind men het niet nodig bronzen beelden te bewaren in een gesloten en bewaakt pand.in plaats daarvan werden ze gedropt op een plaats die uitnodigd om te stelen.Vergeet je auto te sluiten en je riskeerd een boete,maar beelden laten stelen is blijkbaar niet strafbaar . Raar maar waar,

 • Karel Flanders

  Je hebt een kunstacademie op ongeveer 500 meter ervan. Vraag aan de leerlingen om een kunstwerk over Brugge te maken en verdeel die 150.000 onder hen ipv van weeral een overbetaalde 'kunstenaar' een raar ding te laten maken zoals er al zoveel staan in Brugge.

 • Nancy van Dijke

  Gelukkig zijn we van die lelijke beelden af.

 • Clarie Kries

  Schandalig!Meer woorden maak ik er niet aan vuil,hier zit veel meer achter!