Brasserie in kasteel Minnewater

RENOVATIE LEEGSTAAND PAND MOET NOG DIT JAAR AFGEROND ZIJN

Het kasteel Minnewater krijgt nog dit jaar de opknapbeurt die het verdient.
Benny Proot Het kasteel Minnewater krijgt nog dit jaar de opknapbeurt die het verdient.
Na jaren leegstand en een ellenlange procedureslag wil nv Verba kasteel Minnewater nog dit jaar heropenen. "Als de renovatiewerken afgerond zijn, zullen we hier zelf een brasserie uitbaten", zegt Monique Bauwens van Verba.

Er lijkt eindelijk weer een toekomst voor het kasteel op een van de mooiste plekken van Brugge. In de jaren '90 kreeg nv Verba het neogotische gebouw uit 1893 voor 99 jaar in erfpacht van de stad. Maar het terras, dat in de akte was opgenomen, bleek niet vergund. De bouwovertreding in het beschermd stadsgezicht maakte dat het terras moest sluiten, na ingrijpen van het Vlaams Gewest. Door een procedurefout wenkt er nu een nieuwe start voor het feeërieke kasteel. Het Hof van Cassatie bevestigde in april dat het Vlaams Gewest het herstel van de bouwovertreding niet op de correcte wijze gevorderd had. "Wij hebben gelijk gekregen", stelt Monique Bauwens van nv Verba. "Vroeger was er een veranda en zo zijn de problemen begonnen. Ondertussen is die afgebroken. Nu zou er geen probleem meer mogen zijn rond het terras. De procedure is afgerond. Momenteel kunnen de mensen hier al iets drinken, maar vanaf volgende week starten er renovatiewerken en dan is het even gedaan met de drankjes. Binnen zal er worden geplakt en geschilderd. Wanneer de werken afgerond zijn, kunnen we hier beginnen met een brasserie. Hopelijk lukt dat nog dit jaar. We willen de zaak zelf uitbaten", zegt Bauwens.

Tot volgende week, wanneer de renovatie start, kunnen klanten nog op het terras een drankje drinken.
Benny Proot Tot volgende week, wanneer de renovatie start, kunnen klanten nog op het terras een drankje drinken.

Compromis

De stad Brugge heeft het gebouw nog tot 2092 uit handen gegeven in erfpacht, maar wil een definitieve oplossing voor het kasteel. "Een stadskanker willen we absoluut vermijden", stelt schepen Franky Demon (CD&V). "Er moet nu een nieuw vergunbaar dossier opgemaakt worden. Daarvoor is de wil aanwezig bij de drie betrokken partijen: de pachters, het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad. De veranda was een van de grote struikelblokken. Dat die werd weggenomen, is alvast een grote stap vooruit. Voor de binnenkant van het kasteel zijn we op weg naar een compromis, ook met het Agentschap Onroerend Erfgoed", aldus Demon.