Brandstichter richt ravage aan

TWEE AUTO'S VERNIELD, TWEE HUIZEN ZWAAR BESCHADIGD

De wagens staan snel in lichterlaaie.
Mathias Mariën De wagens staan snel in lichterlaaie.
Een brandstichter heeft donderdagnacht grote averij veroorzaakt in de Heiststraat in Zeebrugge. Twee auto's gingen volledig in vlammen op, twee huizen zijn zwaar beschadigd. "Het scheelde geen haar of mijn woning was mee in vlammen opgegaan. De brandweer begon net op tijd te blussen", vertelt Marleen Vanooteghem.

De Heiststraat stond donderdagnacht in rep en roer. Buurtbewoners hoorden rond 3.30 uur een enorme knal en gingen meteen buiten kijken. Daar zagen ze hoe een BMW in brand stond. Vrijwel meteen was een vlammenzee zichtbaar. Verscheidene mensen belden de brandweer, maar die kon niet vermijden dat het vuur oversloeg naar een andere wagen die voor de BMW stond geparkeerd. Bij hun aankomst stonden de twee wagens al in lichterlaaie.

De brandweer bij de autowrakken in de Heiststraat.
Jan Van Maele De brandweer bij de autowrakken in de Heiststraat.

Explosie

De hulpdiensten slaagden er gelukkig wel in om te vermijden dat het vuur oversloeg naar de woningen. "Het scheelde geen haar of mijn huis was mee in vlammen opgegaan", vertelt Marleen Vanooteghem. De vrouw woont in het rijhuis waar de uitgebrande auto's voor geparkeerd stonden. "Ik hoorde plots een explosie in het midden van de nacht. Eenmaal buiten zagen we de vlammen. Ik denk dat zowat iedereen in de straat het moet gehoord hebben. Er stond heel wat volk te kijken." Een van die mensen was de buurman van Marleen. "Mijn wagen stond geparkeerd vlak voor de wagen die in brand vloog", zucht hij. "Toen ik de vlammen opmerkte, had mijn auto nog geen vuur gevat. Maar door de enorme rook en hitte was het te gevaarlijk om de wagen te verplaatsen. Enkele ogenblikken later sloeg het vuur over en ging ook mijn auto in vlammen op."


Behalve de uitgebrande wagens raakten ook het huis van Marleen en haar buurman ernstig beschadigd. "Gelukkig kon de brandweer net op tijd beginnen blussen. Al is de schade nog altijd erg stevig. Onze rolluiken zijn gesmolten, net als de dakgoot, en de ramen zijn gesprongen", zegt Marleen. Ook de roetschade aan de gevels is aanzienlijk.


De brandweer plaatste panelen voor de ramen, waardoor de bewoners in hun huis kunnen blijven. Gewonden vielen er niet.

De rolluiken van het huis van Marleen Vanooteghem zijn gesmolten en de ruiten zijn gesprongen.
Mathias Mariën De rolluiken van het huis van Marleen Vanooteghem zijn gesmolten en de ruiten zijn gesprongen.

Kwaad opzet

Omdat de oorzaak van de brand niet meteen kon achterhaald worden, besloot het Brugse parket een deskundige aan te stellen. Volgens buurtbewoners stond de BMW, die eigendom is van iemand verderop in de straat, daar al van 20 uur woensdagavond geparkeerd. Zij vermoedden vrijwel meteen kwaad opzet. In de loop van de dag werd duidelijk dat het wel degelijk om brandstichting gaat. "De branddeskundige kwam tot de conclusie dat de brand niet accidenteel kan ontstaan zijn. Er zijn voorlopig nog geen verdachten opgepakt", bevestigt het Brugs parket.