Brand verwoest 700 jaar oude schuttersgilde

Jan Van Maele
Gisteravond is brand uitgebroken in de gebouwen van de Sint-Jorisgilde. Rond 22.30 uur merkten passanten in de Stijn Streuvelsstraat een indringende brandgeur en rook op. Ze ging op zoek en zagen vlammen uit het dak slaan van de gebouwen van de Sint-Jorisgilde. Ze alarmeerden de hulpdiensten maar aarzelden niet om de terreinen te betreden en de conciërge en zijn vrouw uit het huis te ontzetten. 

Bij aankomst van de brandweer stond een groot deel van het dak al in lichterlaaie. Het blussen van de zware brand was geen sinecure. De Koninklijke & Prinselijke Hooggilde Sint-Joris Stalenboog Brugge bestaat op bijna 700 jaar en kent een rijke geschiedenis. De schuttersgilde is sinds 1939 gevestigd in de gebouwen waar de brand uitbrak. 

De brandweer en politiediensten konden een tiental historische schilderijen en 30 persbogen uit de brandende gebouwen redden. Het nablussen duurde nog een stuk in de nacht. Pas later zal blijken hoe groot de schade is. Naar de oorzaak van de brand is het nog zoeken. Er vielen uiteindelijk geen gewonden. 

Jan Van Maele1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • David Serlet

    Heel erg. Maar echt slechte titel... cfr " gebouw uit 1939" en "pas later zal blijken hoe groot de schade is..."