Bijna 2 miljoen euro boetes voor smokkelbende

Vijf Albanezen hebben celstraffen tot 8 jaar gekregen voor liefst 39 mensensmokkeltransporten. De bende maakte gebruik van parkings in onder meer Veurne, Brugge en Adinkerke. De rechter legde hen in totaal bijna 2 miljoen euro aan boetes op.

Het onderzoek naar de smokkelbende ging van start toen in twee andere onderzoeken telkens hetzelfde gsm-nummer opdook. Na uitvoerig onderzoek kon het gerecht de werking van de bende in kaart brengen. De smokkelaars - waarvan enkele grote vissen de dans ontsprongen - bleken actief op verschillende parkings in Noord-Frankrijk en parkings in onder meer Veurne, Adinkerke en Brugge. Uit telefoontaps bleek de bende tijdens 39 transporten ongeveer 150 transmigranten naar Groot-Brittannië te hebben gebracht.

Formule 1-hotel

Hun uitvalsbasis was het vroegere Formule 1-hotel in Gent. De transmigranten werden vanuit het hotel naar de parkings gebracht, waar truckers hen kwamen oppikken. De chauffeurs herkenden de transmigranten aan een colaflesje dat één van hen telkens bij zich had. De leider van de bende werd nooit opgepakt en kreeg vanmorgen 8 jaar cel. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. In totaal legde hij de bendeleden bijna 2 miljoen euro aan boetes op. "Dit dossier is een zoveelste voorbeeld van hoe mensensmokkelaars steeds driestere risico's nemen om mensen als puur handelswaar te transporteren naar het zogenaamde 'beloofde land'. Grof geldgewin is hun enige oogmerk: in dit geval via smokkel op quasi industriële wijze", klinkt het in het vonnis.


In een ander dossier kreeg een 22-jarige Albanees gisterenmorgen dan weer 30 maanden cel. De man maakte deel uit van een bende die ervan verdacht wordt transmigranten te hebben uitgebuit in carwashes rond het Britse Milton Keynes. Twee undercoveragenten lokten de twintiger in de val toen hij zes landgenoten via een zeilboot over de Noordzee wilde smokkelen. (SDVO)