B-kantje dat een klassieker werd

35 JAAR GELEDEN SCHREEF RED ZEBRA MET 'I CAN'T LIVE IN A LIVING ROOM' MUZIEKGESCHIEDENIS

Het afscheidsconcert van Red Zebra in de Gentse Vooruit. Intussen richtte Peter Slabbynck EX-RZ op.
Faye Pynaert Het afscheidsconcert van Red Zebra in de Gentse Vooruit. Intussen richtte Peter Slabbynck EX-RZ op.
Precies 35 jaar geleden werd 'I can't live in a living room', de oerkreet van de Brugse rockband Red Zebra, als B-kant van een single uitgebracht. Het lied zou uitgroeien tot een klassieker. Frontman Peter Slabbynck neemt ons mee in de coulissen achter één van de beste Belgische songs ooit. "Persoonlijk vind ik nog altijd dat we betere nummers uitbrachten. Maar ik ben wel heel dankbaar voor 'Living room'."

'Strange word'

'I can't piss in the toilet, can't sleep in my bedroom. There's no food in the kitchen, I can't live in a living room'.


Wie een beetje de Belgische rockgeschiedenis kent, zingt het nummer van Red Zebra met gemak mee. De groep werd opgericht in 1978 onder de naam The Bungalows en de line-up bestond uit vier 16-jarigen: Peter Slabbynck, Geert Maertens, Jan Dhondt en Luc De Prest, allen leden van scoutsgroep Don Bosco uit Sint-Kruis. "Het liedje ontstond nadat ik een interview met de Engelse acteur Michael Caine had gezien", vertelt Peter Slabbynck. "Tijdens het interview verklaarde hij dat je nooit mag nadenken over je tekst of over woorden en hij gaf als voorbeeld 'living room'. "That's a very strange word, if you think about it", zei Michael Caine. Het spookte de hele avond door mijn hoofd dat ik er zelf een tekst over begon te schrijven. Een dag later kwam gitarist Geert Maertens af met een waanzinnige riff en zo is het nummer geboren." De officiële credits voor de tekst zijn overigens voor toenmalig drummer Johan Isselée, die de tekst van Slabbynck verder perfectioneerde.

Kos

Humo's Rock Rally

Het publiek kreeg de song voor het eerst te horen tijdens Humo's Rock Rally in 1980, 35 jaar geleden dus. De band, dan al Red Zebra, kwam evenwel niet verder dan een finaleplaats. The Machines uit Gent wonnen dat jaar.

Kos

Dino's

Net als vele grote hits was 'I can't live in a living room' eerst een B-kantje, voor de - uiteindelijk veel minder succesvolle - debuutsingle 'Innocent people'.


"Radiopresentator Gust De Coster pikte het nummer op. Omdat het een B-kant was, viel het eerst niet op, maar De Coster vond het zo goed dat hij 'Living room' meer begon te spelen dan 'Innocent people'."


Het nummer zou uitgroeien tot de grootste hit van Red Zebra, al is het dus nooit een tastbare single geweest. "We hebben de hit wel opnieuw uitgebracht in 2011", zegt Peter Slabbynck. "Er is toen ook voor het eerst een videoclip voor gemaakt." Een - op zijn zachtst gezegd - bizarre clip trouwens, met onder meer een zombie-achtige kerel en zelfs dinosaurussen. De klassieker nam Red Zebra op in de legendarische Studio Aaltrack in Zomergem van uitgeweken Bruggeling Fernand Buyls. Er wordt beweerd dat, als je goed luistert, je het gewriemel van muizen op de studiozolder in de song kan horen.

Vervlogen tijden.
Bart Huysentruyt Vervlogen tijden.

Tijdloze

Zoveel jaar na datum duikt het nummer nog steeds op in eindejaarslijstjes. De song komt jaarlijks voorbij in De Tijdloze van Studio Brussel. Althans tot en met 2013, want het nummer verdween op 31 december 2014 na 22 jaar uit de lijst. Hetzelfde radiostation verkoos het nummer vorig jaar wel tot vierde beste Belgische nummer aller tijden. In de 100 op Eén van Radio 1 prijkte het nummer eind vorig jaar op de 67ste plaats.

foto Benny Proot¿Brugge nieuwe single Red Zebra Peter Slabbynck : archief
Benny Proot foto Benny Proot¿Brugge nieuwe single Red Zebra Peter Slabbynck : archief

Doortje

Volgens de online encyclopedie Wikipedia zong actrice Ann Tuts, later bekend als Doortje in FC De Kampioenen, mee in het achtergrondkoortje van 'I can't live in a living room'. "Niet waar", weerlegt Slabbynck. "Ze zong mee op verscheidene songs van Red Zebra, maar niet op onze meest bekende hit."

Covers

Doorheen de jaren werd de culthit talloze keren gecoverd, vaak voor verjaardagen. Dat gebeurde in 2000, het liedje was toen 20 jaar oud, met versies van Janez Detd., Atomic en Orange Black.

Filmsong

'Living room' werd enkele jaren geleden gebruikt bij de lancering van de Vlaamse film 'Halfweg' van Geoffrey Enthoven. Het liedje was onder meer te horen in de trailer. Ook internationaal was de culthit een succes in de filmzalen. Zo gebruikte de Italiaanse regisseuse Asia Argento het nummer voor de soundtrack van haar film 'Incompresa'.

Marathon

De zanger van de voormalige Brugse punkgroep wil naar aanleiding van de 35ste verjaardag van de single dit jaar een 'Living Room Marathon' organiseren.


Tussen 7 en 15 maart geeft hij in 9 dagen tijd 35 huiskamerconcerten, te beginnen bij een fan in Assebroek. Het afsluitende concert zal wellicht bij een fan in New York gegeven worden. Het gaat telkens om mini-optredens van een vijftal nummers die Slabbynck zal brengen met gitarist Frits Standaert. De fans konden zich voor deze concerten kandidaat stellen via de Facebookpagina van EX-RZ, zoals de nieuwe formatie zich noemt, en kregen hierbij telkens de keuze tussen een tiental oudere Red Zebra-songs en een paar covers. Bedoeling is de optredens te verspreiden over heel Vlaanderen.