Adellijke collectie onder de hamer

VAN DE WIELE VEILT STUKKEN VAN WIJLEN RIDDER CHRISTIAN DE LA KETHULLE DE RYHOVE

Nathalie Van De Wiele met het Wapenboek, een van de stukken uit de adellijke collectie.
Benny Proot Nathalie Van De Wiele met het Wapenboek, een van de stukken uit de adellijke collectie.
Bij Veilingen Van de Wiele in Brugge gaat volgend weekend een adellijke collectie, met oude kaarten en boeken onder de hamer. Het gaat om duizend stukken uit de bibliotheek van wijlen ridder Christian de la Kethulle de Ryhove (1917-2009) en zijn echtgenote Anne Gillès de Pélichy (1915-2002).

De duizend stukken zijn te bezichtigen in het veilinghuis. "De erfgenamen van ridder Christian de la Kethulle namen contact op met ons veilinghuis. De collectie die de familie door de jaren heen opbouwde, is zo indrukwekkend dat het ook voor ons een uniek moment is. De adellijke families waren verzamelaars en hebben heel wat waardevolle zaken bijgehouden", zegt Frederik Moyaert van Van de Wiele.

Brieven van Lodewijk Van Gruuthuse.
Benny Proot Brieven van Lodewijk Van Gruuthuse.

Baron Gillès de Pélichy

Het veilinghuis bestaat sinds 1976 en is gespecialiseerd in boeken van de vijftiende tot de achttiende eeuw. De bibliotheek van het adellijke echtpaar bevindt zich in een neogotische ruimte in huis De Visitatie in de Wulfhagestraat in Brugge. Christian de la Kethulle was lid van de Edele Confrerie van het Heilig Bloed en ook directeur van UCB-Zandvoorde bij Oostende. Zijn echtgenote Anne Gillès de Pélichy was de kleindochter van barones Savina van Caloen en een nazaat van Joseph van Huerne de Schiervelde, de bekende Brugse verzamelaar van boeken, schilderijen en antiquiteiten. Een deel van de boekbanden is afkomstig van de legendarische verzameling van baron Charles Gillès de Pélichy (1872-1958).

Wapen van het Gulden Vlies in het wapenboek.
Benny Proot Wapen van het Gulden Vlies in het wapenboek.

Tekening kasteel

"Originele brieven van Lodewijk van Gruuthuse en Maximiliaan van Oostenrijk aan Gadefier de Langhe van Schiervelde, voorouder van Joseph van Huerne behoren tot de topstukken", vertelt Moyaert. "We veilen ook verschillende verluchte heraldische handschriften van Hellin en Weemaer uit de achttiende eeuw en zelfs een heel uitzonderlijke tekening van het kasteel van Wijnendale. Veel historici waren er al vanuit gegaan dat het stuk was verdwenen, tot het hier plots opdook." Heel wat van de stukken uit de adellijke collectie zullen veel geld opleveren. De originele brieven gaan niet onder de tweeduizend euro. Een kookboek uit 1612 wordt geschat op zesduizend euro. Een getijdenboek uit 1490 zal dan weer tot tienduizend euro geveild worden. "Maar er zitten nog veel waardevolle zaken tussen. Het is onmogelijk om alle topstukken op te noemen. Zo indrukwekkend is het", besluit Moyaert.


De veilingen vinden plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober.

Heraldisch handschrift van Weemaer.
Benny Proot Heraldisch handschrift van Weemaer.