25.000 bezoekers op kaasmarkt, maar niet bezieler Jean-Pierre

De liefhebbers genieten van een kaasblokje.
Foto Proot De liefhebbers genieten van een kaasblokje.
De negende kaasmarkt, gisteren voor het eerst op het Beursplein, heeft er een bijzonder geslaagde editie op zitten. Ruim 25.000 bezoekers vonden vlot de weg naar de nieuwe locatie en kwamen proeven van onder meer de Comtesse, een nieuwe soort in de Brugge Kazen.

Voor Jean-Pierre Vanden Berghe, de bezieler en voorzitter van de kaasmarkt, verliep de dag veel minder gesmeerd. De ereschepen van de stad Brugge, die in de aanloop naar de kaasmarkt jan en alleman aanmaant om langs te komen, kon er zelf niet bijzijn. "Hij voelde zich al een drietal dagen slapjes. Samen met mijn broer heb ik beslist om hem te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Dat kon niet anders dan zondag", vertelt zoon Filip Vanden Berghe. "Papa vindt het bijzonder jammer dat hij er niet bij kan zijn, maar zijn gezondheid gaat nu even voor."

Herbert Flack

Het Beursplein leende zich overigens uitstekend voor de vele kraampjes. "We hebben negentig kilogram Oud Brugge mee en die was er tegen het einde van de dag helemaal door", vertelt Alain Mostaert van Brugge Kaas. "De kaasmarkt is het ideale toneel om met het publiek een praatje te slaan. Veel mensen vragen waar ze de kazen kunnen vinden." Speciale gast in Brugge was acteur Herbert Flack. Hij is een echte kaasfan. "Ik heb tien jaar quasi in Brugge gewoond tijdens de opnames van de Aspe-reeks voor VTM. Normaal kies ik altijd voor een lekkere brie, camembert of chaume, maar vandaag heb ik nieuwe soorten ontdekt die ik graag op een kaasplank aanbiedt aan vrienden."


De tiende editie van de kaasmarkt zal volgend jaar wellicht opnieuw plaatsvinden op het (nieuwe) Zand. (BHT)