1,5 miljoen euro Vlaams geld voor Gruuthuse en Engels Klooster

Zo moet het nieuwe onthaalpaviljoen op de Gruuthusesite eruit zien.
Repro Bart Huysentruyt Zo moet het nieuwe onthaalpaviljoen op de Gruuthusesite eruit zien.
De stad Brugge vangt iets meer dan 1,5 miljoen euro van Vlaanderen voor de verdere ontwikkeling van de Gruuthusesite en de opening van de bibliotheek van het Engels Klooster.

Het grootste deel van het geld, zo'n 1,2 miljoen euro, gaat naar Gruuthuse, met het Gruuthusepaleis en het -museum. Zoals bekend worden die gebouwen gemoderniseerd. Het Gruuthusemuseum wordt uitgebouwd als Bourgondisch stadspaleis met nadruk op de topcollectie van de Vlaamse meesters. De gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt een vernieuwd bezoekersparcours. Er komt ook een gloednieuw onthaalpaviljoen, dat ook een fraai architecturaal baken moet worden. Het nieuwe museumplein moet ook een knooppunt worden in de Brugse museumas. De vernieuwde site moet openen in het najaar van 2018. "Gruuthuse en de nabijgelegen kerk trekken jaarlijks 300.000 bezoekers. Die willen we de beste accommodatie geven. Dankzij deze financiële bijdrage kunnen we investeren", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).


Ruim 300.000 euro gaat naar het Engels Klooster in de Carmerstraat en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten in de Ezelstraat. Er wordt geïnvesteerd in een onthaalruimte, aangepast sanitair, opfrissing en uitlichting van de kloosterruimten en noodzakelijke ingrepen voor betere toegankelijkheid en meer veiligheid. Dankzij deze investeringen kunnen de unieke boekencollecties van de kloosters, met eeuwenoude boeken, kronieken, handschriften en manuscripten, soms met prachtige miniaturen, uitgespeeld worden als nieuwe toeristische troef. (BHT)