"Zó trots dat Briek naar school kan"

EERSTE SCHOOLDAG VOOR JONGETJE (6) DAT LEERT STAPPEN MET ROBOTPAK

Mama Elke, Briek (6) en broer Warre (4) zijn klaar voor de grote dag.
Foto Proot Mama Elke, Briek (6) en broer Warre (4) zijn klaar voor de grote dag.
Het is een héél speciale dag voor Briek Torresan (6), het jongetje uit Knokke dat leert stappen met hulp van een robotpak. Hij begint aan zijn eerste officiële schooldag in Het Noordveld in Brugge. "Je kind in een nieuwe omgeving achterlaten, is al niet makkelijk. En zeker niet in zijn geval", zegt mama Elke De Bree.

De goedlachse Briek was de voorbije jaren een van de vijftien kinderen die een plaats kreeg in Het Vlot in Knokke. In dat therapeutisch dagverblijf kreeg hij dagopvang aangevuld met ontwikkelingsstimulatie: een noodzakelijk iets voor de knaap. Door een foutje bij de celdeling als embryo kan de zesjarige niet praten, amper stappen en kampt hij met een mentale achterstand door de specifieke afwijking aan zijn twintigste chromosoom. Voor zover bekend is hij de enige ter wereld met de specifieke afwijking. In het dagverblijf vonden ze Briek klaar voor een volgende stap. 1 september 2017 is de dag waarop het jongetje voor het eerst écht naar school gaat. "De opleiding in Het Noordveld is natuurlijk niet te vergelijken met het normaal onderwijs. Daar wordt gewerkt met niveaus en zijn ze gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met een achterstand. Briek zal dan ook een aangepast programma volgen", zegt Elke De Bree.

Nerveus

Ook voor de mama wordt het vandaag een spannende dag. Al de hele week is ze druk in de weer met de nodige voorbereidingen. De diepvriezer zit alvast goed gevuld voor de komende weken. Veel tijd om te koken zal er immers niet zijn. "Klopt", glimlacht Elke. "Niet alleen Briek moet elke dag naar school worden gebracht en afgehaald. We hebben natuurlijk ook nog Warre, onze jongste zoon." De kleine broer van Briek, vier jaar, zit in de derde kleuterklas en volgt les in Knokke. Een strakke organisatie is vereist. "Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van mijn ouders en schoonouders." Gisteren werden de boekentasjes voor Briek en Warre klaar gezet. "Toegegeven: het wordt geen eenvoudige dag. We zijn wat nerveus. Briek komt in een volledig nieuwe omgeving terecht. Het is altijd afwachten hoe hij daarop zal reageren. In het dagverblijf kende hij iedereen. Dat was een vertrouwde omgeving geworden. Al overheerst natuurlijk de blijdschap dat Briek klaar is voor een volgende stap in zijn evolutie. En uiteraard kan hij rekenen op de steun van zijn kleine broertje."

Vooruitgang

Tijdens het schooljaar blijft Briek twee keer per week zijn therapie met het robotpak in Antwerpen verderzetten. In het centrum leert hij beetje per beetje zelfstandig stappen. De vooruitgang is echt opmerkelijk. Terwijl de machine bij de eerste sessie nog 100 procent van het lichaamsgewicht droeg, is dat 15 sessies later nog 40 procent.


"Zelfs thuis merken we dat hij erop vooruitgaat. Steunen en rechtstaan gaat al beter dan vroeger. Een hele opluchting, zeker omdat Briek enorm graag naar het centrum gaat. We zijn optimistisch voor de toekomst", zegt Elke.