"Wij zijn het getalm beu"

SUPPORTERS BLAUW-ZWART VOEREN ACTIE TEGEN GETREUZEL IN STADIONDOSSIER

'Stop de Gheys-seling': supporters van Club Brugge laten hun ongenoegen blijken over het aanslepende stadiondossier.
Foto Photonews 'Stop de Gheys-seling': supporters van Club Brugge laten hun ongenoegen blijken over het aanslepende stadiondossier.
Net voor aanvang van de thuismatch tegen Lokeren hebben supporters van Club Brugge gisteren actie gevoerd tegen het getreuzel in het stadiondossier. "Doe nu eens voort in het belang van het Belgisch voetbal", zegt Hans Noyelle van Taskforce 5 na 12.

De supporters maakten vijf minuten voor aanvang van de match kabaal en toonden spandoeken. Het is voor het eerst in tien jaar dat een supportersgroep zich zo kwaad maakt over het getalm in het stadiondossier. Dat dossier dateert eigenlijk al van 2006. Vorig jaar leek er eindelijk schot in de zaak te komen, toen de Vlaamse overheid het licht op groen zette voor de stadionplannen aan de Blankenbergse Steenweg. Maar grondeigenaars, projectontwikkelaars en milieuverenigingen gingen begin dit jaar in beroep bij de Raad van State. Het is mogelijk nog tot volgende zomer wachten vooraleer er een uitspraak komt. En dan ligt er nog lang geen eerste steen.


"Het is onbegrijpelijk", vindt Hans Noyelle, namens Taskforce 5 na 12. Dat is een denktank van blauw-zwarte supporters. Ze zijn nog maar twee weken actief, maar roeren zich al meteen in het stadiondossier. Het is voor het eerst dat een supportersgroep van Club zich zo profileert. "We trekken straks naar moderne voetbaltempels in Madrid en Dortmund in de Champions League. Als die ploegen naar hier komen, kijken ze hun ogen uit. Dan heb ik het niet over de veiligheid van Jan Breydel, maar wel het comfort. Zelfs in Nederland hebben mindere teams betere infrastructuur dan hier."

Machine der traagheid

En dus stond tribune Noord gisteren heel even in vuur en vlam. "We willen aan iedereen die in dit stadiondossier betrokken is, laten zien dat we het menen. Dit is een eerste, vrij ludieke, actie. Maar er volgt nog meer. Wij zijn dat getreuzel beu en willen dat het vooruitgaat." Eerder deze week liet ook Club-voorzitter Bart Verhaeghe zich al negatief uit over de machine der traagheid in ons land. Club slaagde er wel in om op korte termijn, zo'n drie jaar, een nieuw oefencomplex in de steigers te zetten in Westkapelle.


Bronnen dichtbij het stadiondossier beweren zelfs dat de Blankenbergse Steenweg als locatie geen zekerheid meer zou zijn, al wil niemand dat bevestigen. Het Brugs stadsbestuur ziet de stilstand met lede ogen aan. "Dit duurt veel te lang", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). "Het gaat hier niet over een tuinhuis, maar wel over een stadion, tewerkstelling en groen."