"We willen hier geen bejaardengetto"

51 BEZWAARSCHRIFTEN TEGEN ASSISTENTIEWONINGEN OP KASTEELDOMEIN

Bewoners protesteren tegen de komst van 45 assistentiewoningen op het kasteeldomein.
Foto Proot Bewoners protesteren tegen de komst van 45 assistentiewoningen op het kasteeldomein.
Met 51 bezwaarschriften protesteert de buurt tegen de komst van 45 assistentiewoningen op het kasteeldomein Les Acacias. Twee bewoners gingen zelfs aankloppen bij de provincie, die de vergunning van de stad weigerde. "Een getto voor bejaarden willen we hier niet", zegt Stefaan Decorte. Maar de beruchte projectontwikkelaar Didier De Witte geeft niet op.

Het zijn niet langer de pauwen die voor commotie zorgen in de omgeving van kasteel Les Acacias in Sint-Andries. Didier De Witte van Ontwikkelaar Multi Construction wil op het domein 45 assistentiewoningen neerplanten en kreeg daarvoor groen licht van de stad.

Maar twee buurtbewoners gingen in beroep bij de provincie. Die weigerde de vergunning, waardoor de plannen moeten worden herzien. "Het verbindingsgebouw dat het nieuwe gebouw met het kasteel moet verbinden telt drie bouwlagen in plaats van één", stipt gedeputeerde Carl Vereecke (Open Vld) aan. "Daarnaast zijn er ook problemen rond toegankelijkheid. Zo is de draaicirkel van kamer- en liftdeuren te klein en blijken de toiletten niet breed genoeg. Voorts werd onvoldoende aangetoond dat het wel degelijk om een woonproject voor bejaarden gaat."

De weigering van de bouwvergunning stemt de buurt gelukkig. "Het project komt niet overeen met het vastgelegd plan voor de site", zegt Anne Van den Abeele. "Eigenlijk gaat het om verdoken appartementen. Er is een koehandel op til. De stad investeert fors in een park dat vooral een meerwaarde creëert voor de bouwheer."

Visueel monster

De bewoners vrezen voor hun privacy. "De meeste mensen hebben hun badkamers gebouwd op hun eerste verdiep, maar krijgen straks inkijk vanop zes balkons" stelt Stefaan Decorte.


"We hebben hier een mooie mengeling van zowel jong als oud. En plots krijgen we er een hele meute bejaarden bij. We willen niet dat er voor onze deur een getto voor senioren wordt gebouwd." Ook de omvang van het project zint Decorte niet. "We mogen onze ochtendzon vergeten. Eerst was er sprake van een project met zo'n negen gezinswoningen, maar nadien zijn de plannen aangepast. Er komen vier flats in het kasteel en al de rest wordt ernaast gebouwd. Het historisch kasteeltje zal gewrongen zitten tussen nieuwbouw. Dit project wordt visueel een monster."

Verkeersdrukte

Een ander twistpunt is de verkeersdrukte.


"De Hogeweg is nu al een sluipweg tijdens de spits en zal nog meer belast worden", vreest Luc Kellner. Volgens schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V) werd de vergunning afgeleverd na overleg met de buurt. "Niet iedereen was toen aanwezig en twee mensen zijn gaan aankloppen bij de provincie. Daar stelden ze een technische fout vast. Nu kan er een nieuw dossier worden ingediend en volgt een nieuw openbaar onderzoek. Er is een nood aan meer serviceflats. Enerzijds krijgen senioren een plaats waar ze met de nodige zorg nog thuis kunnen wonen en anderzijds biedt het park ook mogelijkheden voor jongeren. Kinderen zullen er kunnen spelen. Ook qua verkeersdruk hebben serviceflats voordelen ten opzichte van gewone appartementen. Bewoners van assistentiewoningen hebben vaak geen eigen wagen meer." Over de projectontwikkelaar Didier De Witte spreekt Demon zich niet uit. "Wij kijken naar de architecten en het bouwkundig plaatje. Ik heb die man nog nooit gezien en zal me ook niet uitspreken over zijn verleden. Wat wij als stad willen is dat er een zo gedragen mogelijk project komt. Er mag gerust ook een ander voorstel, zonder serviceflats, komen."


Maar die kans lijkt klein. "De provincie heeft ons teruggefloten op basis van een technisch detail", aldus Didier De Witte van Multi Construction.


"De architect past dit aan en daarmee is het opgelost. Al moet heel het dossier nu natuurlijk weer door de administratieve molen. Het project zal drie maanden vertraging oplopen."