"We maken iets heel strafs"

REGISSEUR GILLES COULIER (30) DRAAIT 'DE DAG' IN THUISSTAD BRUGGE

Regisseur Gilles Coulier is blij dat de opnames van de nieuwe reeks plaatsvinden in Brugge.
Benny Proot Regisseur Gilles Coulier is blij dat de opnames van de nieuwe reeks plaatsvinden in Brugge.
Na het enorme succes van 'Bevergem' en de opnames van zijn eerste film 'Cargo' werkt Bruggeling Gilles Coulier (30) alweer hard aan de nieuwe reeks 'De Dag'. De jonge regisseur strijkt daarvoor al sinds oktober neer op het Beursplein in zijn thuisstad Brugge, waar de opnames meer dan halfweg zijn. "Het is echt fijn om zoveel in Brugge te zijn. Mijn ouders zijn content", glimlacht Coulier.

Voor de fans van de Brugse Beurshal wordt 'De dag' een interessante reeks, want als in 2018 de nieuwe reeks uitgezonden wordt, zal de hal al afgebroken zijn. "Ik denk dat we zowat alle Vlaamse pleinen gescreend hebben voor deze twaalfdelige reeks en gek genoeg zijn we in Brugge uitgekomen", zegt Gilles Coulier, die samen met Dries Vos (die net de nieuwe film 'Allemaal Familie' maakte, red.) de reeks regisseert. "We hadden wat grijsogende gebouwen nodig. De reeks gaat over een gijzeling in een bankkantoor en we wilden ook een overheidsgebouw in de buurt. Dat is hier allemaal gelukt: het oude politiecommissariaat staat leeg, het vroegere postgebouw ook en de Beurshal mag niet meer gebruikt worden. Het is eigenlijk best grappig, want ik ken dit plein als mijn broekzak. Als jonge gast reed ik vaak via het Beursplein met de fiets naar school. Het is vooral plezant voor mijn ouders dat ik nu zo vaak in Brugge ben (Coulier is een Bruggeling, maar woont in Gent, red.). Ze zijn heel content."

Fanbrieven

Al sinds oktober zijn er op het Beursplein opnames gestart. Deze week is Coulier, samen met tekstschrijvers Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, voornamelijk in het oude politiegebouw aan het filmen. "Het is intens, maar ik heb het gevoel dat we echt een topserie aan het maken zijn. Toen ik de eerste twee scenario's op papier kreeg, heb ik die in één ruk uitgelezen. Het is fenomenaal. Ik denk dat deze reeks internationaal gaat." Er spelen heel wat ronkende namen in mee: Barbara Sarafian, Maaike Neuville, Geert Van Rampelberg en Jeroen Perceval.


Nog tot mei blijven de camera's draaien op het plein. Dat betekent ook dat de geparkeerde auto's en zelfs een stelling in de Hauwersstraat de hele tijd blijven staan. "De reeks gaat over slechts één dag. We kunnen het niet maken om veranderingen in het straatbeeld toe te staan. Gelukkig zijn de buurtbewoners heel erg meegaand. Voor hen is het af en toe wat vervelend, maar ze zijn ook enthousiast. We kregen zelfs al fanbrieven (lacht)."

Derde grote project

Voor Coulier is dit het derde grote project in amper drie jaar tijd. Van regisseur van kortfilms ging het naar de bejubelde reeks 'Bevergem' op Canvas en naar een eigen filmproductie 'Cargo', waarvan de opnames achter de rug liggen. De première van die film, die grotendeels in Oostende is gedraaid, vindt plaats op 16 september. "Het zijn drie hectische jaren geweest", zegt Coulier. "Het gaat als een trein en ik heb nooit echt kunnen stilstaan bij het succes van 'Bevergem'. Die reeks heeft natuurlijk deuren geopend. Hoewel ze toen nog niet op tv te zien was, had Jonas Geirnaert op basis van geruchten al gehoord dat het een straffe reeks was. Dankzij 'Bevergem' ben ik hier, samen met mijn crew van toen, aanwezig."


Eenmaal de opnames voor 'De dag' erop zitten, wachten er Gilles nog twee projecten. "Met mijn eigen productiehuis De Wereldvrede werk ik hierna aan twee nieuwe producties, maar de details daarover moeten uiteraard nog geheim blijven(lacht)."