"We hebben meer succes op verplaatsing"

ROCKBAND COWBOYS & ALIENS VIERT 20STE VERJAARDAG IN CHARLATAN IN GENT

De leden van Cowboys & Aliens: gitarist John Pollentier, zanger Henk Vanhee, drummer Peter Gaelens en gitarist Kris Vandekerckhove.
Foto Christophe Brysse De leden van Cowboys & Aliens: gitarist John Pollentier, zanger Henk Vanhee, drummer Peter Gaelens en gitarist Kris Vandekerckhove.
Cowboys & Aliens, een van de muzikale ambassadeurs van Brugge, viert vandaag zijn twintigste verjaardag. Opvallend: de Brugse band koos niet voor een optreden in zijn thuisstad. "We hebben meer succes op verplaatsing dan in eigen streek. Als we onze verjaardag vieren in de Charlatan in Gent zit de zaal overvol en is het feest", zegt basgitarist Kris Vandekerckhove.

Drie full cd's, tientallen uitverkochte zalen, geslaagde passages op Graspop, Dour en in de AB, vijf muzikale tournees door Europa... Het is slechts een kleine greep uit de rijkgevulde muzikale carrière van de Brugse rockgroep Cowboys & Aliens. Zanger Henk Vanhee, gitarist John Pollentier, basgitarist Kris Vandekerckhove en drummer Peter Gaelens slaagden er sinds 1996 in om zich gestaag te manifesteren in de Europese muziekwereld. In eigen streek zijn ze minder bekend, maar tot ver buiten de landsgrenzen is het respect voor hun stonerrock groot. "We zijn het schoolvoorbeeld van een band die op verplaatsing meer succes kent dan in eigen streek", vertelt basgitarist Kris Vandekerckhove. De groep trad in het verleden nochtans al verschillende keren met succes op in Brugge. "Het probleem is: in Brugge mag het bij voorkeur niet te luid zijn. Het initiatief voor een optreden moest ook steevast van onze kant komen. Toen ze bij de Charlatan (bekend muziekcafé in Gent, red.) hoorden dat we een verjaardagsoptreden planden, reageerden ze meteen enthousiast. Ze wilden absoluut dat het feest dáár plaatsvond. Een leuk gevoel. We gingen dan ook meteen akkoord. Gent is ook niet onbekend voor ons. We speelden al meermaals voor een volledig uitverkochte Vooruit", zegt Kris.

Deep Purple

De opmars en aparte stijl van Cowboys & Aliens lokte ook de aandacht van de grootste muziekbands op aarde. In 2012 kregen de ruige rockers uit Brugge dé kans van hun leven toen de legendarische Britse rockgroep Deep Purple vroeg om hun voorprogramma te verzorgen tijdens twee optredens in Vorst Nationaal. "Zoiets blijft je toch wel voor de rest van je leven bij. Dat was een fantastische kick en ervaring. Zeker omdat de bandleden van Deep Purple gezellig een praatje kwamen slaan in onze kleedkamer", reageren de bandleden. "Maar evengoed blijft ons bij dat Josh Homme (zanger van wereldgroep Queens of the Stone Age, red) plots voor ons podium stond om ons optreden bij te wonen."

Jelle Tommeleyn

Begin dit jaar stond de wereld van de rockers even stil toen bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf muzikant Jelle Tommeleyn werd doodgereden. De drummer van MIAVA speelde vaak in het voorprogramma van Cowboys & Aliens en was een graag geziene rocker. "Een echt eerbetoon aan hem hebben we bij ons eerstvolgende optreden niet gehouden. We hebben kort iets gezegd, maar voor de rest lag de hele zaak voor ons veel te gevoelig. We zijn met de hele band naar zijn begrafenis geweest. Het laatste wat we konden doen", besluit Kris Vandekerckhove. Wie de groep nog eens aan het werk wil zien in eigen streek kan op 7 april terecht in Assebroek voor een gratis concert.