"We hangen wél goed aan elkaar"

BESTUUR N-VA RECHT DE RUG NA ONTSLAG ANN SOETE

N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche.
Benny Proot N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche.
Het vertrek met slaande deuren van Vlaams parlementslid en raadslid Ann Soete verbaast het partijbestuur van N-VA in Brugge niet. "We hangen goed aan elkaar", vindt voorzitter Dirk Barbier. "Ik verlaag me niet tot een politiek van verwijten", reageert lijsttrekker Pol Van Den Driessche.

De Brugse N-VA ligt niet op apegapen, volgens de topfiguren die volgend jaar de strijd om de burgemeesterssjerp in Brugge willen aangaan.


Het ontslag van Ann Soete, toch een van de kopstukken, zat er volgens het bestuur aan te komen. Soete haalde deze week nog eens fors uit. Ze had het onder meer over pesterijen aan haar adres en kan niet langer deel uitmaken van een partij die een 'vrouwonvriendelijk' figuur als Van Den Driessche als kopman uitspeelt. "Ach, ik laat die uitspraken niet aan mijn hart komen", reageert PVDD. Hij betreurt wel de herhaalde persoonlijke aanvallen op hem. "Ik ga mij toch niet tot dat niveau verlagen. Samen met de zovele goede, warme idealisten binnen de N-VA gaan we onverstoorbaar door. Over goed veertien maanden is het aan de Bruggelingen om zich uit te spreken. Daar kijk ik hoopvol naar uit." Over de stemmen die N-VA kan verliezen door het ontslag van Soete maakt hij zich geen zorgen. "Ze was lijsttrekker in een periode toen N-VA overal in Vlaanderen zowat 20 procent haalde in de centrumsteden. Ze zal zeker een aanhang hebben, maar we moeten dat niet overschatten", aldus Van Den Driessche.

Parlementslid en raadslid Ann Soete.
Benny Proot Parlementslid en raadslid Ann Soete.

Geen partijactiviteit

Volgens partijvoorzitter Dirk Barbier was Soete al een hele tijd op een zijspoor beland binnen de partij. "Nadat een overgrote meerderheid van het afdelingsbestuur in november vorig jaar had beslist dat ze de lijst niet zou trekken in oktober 2018, nam Ann aan bijna geen enkele partijactiviteit deel. Kennelijk kon zij zich niet neerleggen bij deze beslissing die democratisch volgens de partijstatuten en na lang overleg werd genomen. Al haar beweringen en onwaarheden laten we voor haar rekening. Ze bevestigt alleen maar dat ze binnenkort naar een andere partij overstapt. Blijkbaar is een plaats daar belangrijker dan het inhoudelijk programma."

Plezier

Dat zijn partij volledig uit elkaar dreigt te vallen, ontkent Barbier met klem. "De voorbije tien maanden zijn we een hecht team geworden. Het bestuur draait prima met Pol als lijsttrekker. Er is groot enthousiasme in de bestuursploeg en bij onze achterban. We hangen goed aan elkaar, we maken ook plezier. Zo is er zaterdag ons barbecuefeest en daarvoor schreven zich meer sympathisanten dan de vorige jaren in."

Mandaten teruggeven

De Brugse N-VA roept Vlaams parlementslid en raadslid Ann Soete en raadslid Sabine Helleputte-Angely, die ook ontslag nam, wel op om hun mandaten meteen terug te geven. "Mensen die graag zwaaien met 'integriteit' en 'ethiek' kunnen nu tonen hoe erg zij deze principes zelf naleven", vindt ook jongerenvoorzitter Ilse Coopman.

CD&V of Open Vld?

Ann Soete zelf ontkent niet dat ze al toenadering voelde vanuit andere politieke partijen in Brugge. "Ik krijg heel veel steun, ook uit hoeken waaruit je het niet zou verwachten", zegt ze.


Zo had ze al contact met CD&V en Open Vld. Ook de Brugse Denktank, een onafhankelijke beweging die mogelijk naar de kiezer trekt met een lijst, zou een alternatief zijn.